Još sutra u našoj zemlji se očekuje pravo prolećno vreme, doduše već popodne uz nešto više oblačnosti, dok će temperature biti slične današnjim. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar, kao posledica ciklonske aktivnosti na našem području. U ponedeljak tokom dana stiže promena vremena, kiša i zahlađenje.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 24.03.2014

Usled prodora hladne vazdušne mase u Sredozemlje u Đenovskom zalivu večeras je došlo do formiranja „Đenovskog“ ciklona, koji će uticati na vreme kod nas narednih dana. Već u ponedeljak ujutru na zapadu i severozapadu zemlje očekuju se prve kapi kiše, da bi ubrzo tokom dana došlo i do prodora hladnijeg vazduha sa severozapada. Tako se u ponedeljak očekuju velike temperaturne razlike između krajnjeg severa i istoka i jugoistoka zemlje. Tokom dana kiša će se proširiti i na ostale predele, a u proseku se očekuje oko 10mm za 24h. Maksimalne temperature kretaće se od svega 11°C na krajnjem severu, do čak 20°C na krajnjem istoku i jugoistoku zemlje. U višim planinskim predelima krajem dana i tokom noći ka utorku može biti i snega. Biće i pojačanog sevezoapadnog vetra, naročito u Vojvodini i centralnim i zapadnim predelima.

Hladna prolećna kiša (Foto: kurir-info.rs))

U utorak će takođe duvati uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar, naročito u prvom delu dana. Preovladavaće umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme. Ponegde može biti i kraćih sunčanih intervala, a temperature će tokom dana biti ujednačene i kretaće se između 10 i 14°C, što je u okviru proseka za treću dekadu marta. Jutarnje temperature će se kretati između 3 i 6°C.

Sredinom naredne sedmice zadržaće se promenljivo vreme, uz temperature u okviru proseka za ovo doba godine. Biće dosta oblaka, ali će se u našoj zemlji prema trenutnim očekivanjima zadržati uglavnom suvo vreme. Shodno sinoptičkoj situaciji, i prelasku na istočno strujanje, u sredu će duvati uglavnom slab istočni i severoistočni vetar, dok će u četvrtak duvati umeren, u košavskom području i jak istočni i jugoistočni vetar. Ponajviše zahvaljujući vetru koji će dovesti do mešanja vazduha, u jutarnjim satima ne treba očekivati mrazeve – no o vremenu sredinom i krajem naredne sedmice pisaćemo detaljnije narednih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…