U ponedeljak i utorak očekuje se promenljivo oblačno vreme, uz kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Više oblaka, a samim tim i padavina očekuje se u utorak tokom dana. U utorak će lokalno biti i jačeg razvoja oblačnosti, pa su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode, no to je još uvek neizvesno i zavisiće od dosta faktora. Maksimalne temperature kretaće se u okviru normale ili malo ispod, tačnije između 20 i 26ºC.

Kada je reč o sinoptičkoj situaciji, bićemo pod uticajem ciklonske aktivnosti, kao i tokom većeg dela naredne sedmice.

Sinoptička situacija (GFS) - 17.06.2014

U ponedeljak se očekuje promenljivo oblačno vreme, sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom – uglavnom u drugom delu dana. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 21 do 25ºC. Vetar će biti vrlo slab, često ga tokom dana neće ni biti, osim u okviru konvektivnih razvoja na lokalnom području.

U utorak slično vreme, ali sa dosta većim izgledima za razvoj oblaka, koji će doduše zavisi od dosta okolnosti. Ukoliko se neke stvari poklope, moglo bi biti i jačih oluja. Dok bi sa druge strane visoka oblačnost mogla da dovede do izostonaka jačih razvoja, i veće količine padavina. Najviše uslova za razvoj konvektivne oblačnosti imaće centralni predeli zemlje.

Cape (GFS) - 17.06.2014

Minimalne temperature u utorak kretaće se od 13 do 16ºC, a maksimalne dnevne između 20 i 26ºC. Promenljivo i nestabilno vreme nastaviće se i u nastavku sedmice, a temperature se neće bitnije menjati i ne očekuju se vrednosti iznad 30 stepeni barem do narednog vikenda. Predstojeća kiša će dobro doći poljoprivredi, naročito na području Vojvodine, iako smo samo mesec dana ranije imali problem sa poplavama. Do sredine juna, najveći deo zemlje je u deficitu sa padavinama i kiša bi odgovarala agrokulturama.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…