Nakon prolaznog naoblačenja sa kišom i snegom u planinskim predelima, već tokom petka u većem delu zemlje preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima. Jutro hladno, dan nešto topliji. U danima vikenda promenljivo uz smenu sunca i oblaka, a ponegde bi moglo biti i kiše. Duvaće i pojačan vetar južnih smerova, naročito u nedelju kada će ponegde biti olujne jačine. Obzirom na fenski efekat vetra, u nedelju maksimalne temperature preko 15°C, ponegde i do 20 stepeni.

Sinoptička situacija (NMMB) - 6. nov 2016

Promenljive vremenske prilike sa dosta oblaka, mestimičnom kišom, i pre svega pojačanim vetrom i porastom temperatura – kreiraće ciklon čiji će se centar tokom nedelje nalaziti na zapadu Balkana, premeštajući se dalje prema istoku Evrope.

PETAK:

U petak će u većem delu zemlje uveliko doći do delimičnog razvedravanja, tako da će preovladavati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Više sunca na severu, a najmanje na jugu zemlje. Jutro će biti hladno, a dan nešto topliji u odnosu na četvrtak. Mnogi planinski predeli iznad 1000mnv ujutru će osvanuti pod snegom, koji će se već tokom dana otopiti.

Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 8 do 11°C. U jutarnjim časovima u većini predela očekuje se slab prizemni mraz. U planinskim predelima temperature u minusu ujutru i veći deo prepodneva. Vetar slab, promenljivog smera, uglavnom istočni i jugoistočni.

SUBOTA:

U prvom delu dana uglavnom umereno oblačno uz oblake srednje i visoke baze. Biće i sunčanih intervala ili će sunce probijati kroz visoku cirrusnu oblačnost. U drugom delu dana jače naoblačenje stiže sa zapada, u večernjim časovima u većini predela, a naročito na zapadu, u centralnoj Srbiji i na području Vojvodine mestimično se očekuje kiša. Nakon hladnog jutra sa slabim prizemnim mrazem u većini krajeva, dan će biti topliji.

Minimalne temperature kretaće se između 0 i 5°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 10°C na istoku do 17°C na zapadu zemlje i u Beogradu. U prvom delu dana vetar slab, jedino u košavskom području umeren jugoistočni. Poslepodne u košavskom području umeren južni i jugoistočni vetar sa jakim udarima, a u ostalim predelima (naročito na zapadu i jugozapadu) počeće da duva umeren, na udare i jak jugozapadni vetar.

Detaljnu prognozu za vašu lokaciju potražite u okviru naše automatske DESETODNEVNE PROGNOZE VREMENA. Za izvor podataka pri kreiranju prognozu možete birati između globalnih modela GFS i ECMWF, a do kraja godine biće moguće izabrati i regionalni NMMB.

NEDELJA:

U nedelju promenljivo oblačno uz smenu kraćih sunčanih i kišnih intervala mestimično. Biće još toplije, maksimalne temperature dostizaće 20°C. Opštu sliku će međutim kvariti vetrovito vreme koje se očekuje drugog dana vikenda. U većem delu zemlje duvaće umeren do jak vetar južnih smerova (uglavnom jugozapadni i jugoistočni), sa udarima olujne jačine.

Jaki i olujni udari vetra u nedelju (NMMB) - 6. nov 2016

Više o očekivanim vremenskim prilikama drugog dana vikenda pisaćemo u narednim danima, a verovatno već sutra.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…