U naredna dva dana zadržava se veoma toplo vreme uz maksimalne temperature do 38°C na području Srbije, a duvaće umeren istočni i jugoistočni vetar. Već u noći ka nedelji na severu i zapadu zemlje očekuje se hladni front koji će doneti pad temperature, pojačan vetar i lokalne pljuskove praćene grmljavinom, a front će u nedelju tokom dana zahvatiti i ostale predele naše zemlje. Očekuje se pad temperature u proseku za 5 do 8 stepeni, a u nedelju će na krajnjem istoku i jugu zemlje biti još uvek vrlo toplo vreme. Uz lokalni razvoj oblaka lokalni pljuskovi sa grmljavinom mogući su i u petak i subotu, uglavnom na zapadu i severu zemlje.

Temp 850hPa (GFS) - 26. jul 2015
Temp 850hPa (GFS) – 26. jul 2015
PETAK:

U petak će preovladavati pretežno sunčano i veoma toplo vreme. U kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima uz lokalni razvoj oblaka lokalno su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom u zapadnoj i severnoj polovini zemlje. Duvaće uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 19 i 25°C, a maksimalne dnevne od 33 do 36 stepeni.

SUBOTA:

U subotu bez bitnije promene u odnosu na petak. Očekuje se pretežno sunčano i vrlo toplo vreme (za nijansu toplije u odnosu na petak), ali će uz lokalni razvoj oblaka u poslepodnevnim i večernjim časovima biti uslova za pljuskove sa grmljavinom i to uz češću pojavu istih u odnosu na petak, budući da je reč o predfrontalnim nestabilnostima. Parametri za razvoj jačih oblaka koji bi doneli vremenski nepogode su za sada slabi, ali ne treba isključiti lokalnu mogućnost pojave grada, jačeg električnog pražnjenja i olujnog vetra u večernjim satima. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 19 i 24 stepena, a maksimalne dnevne od 34 do 38°C.

NEDELJA:

Već u noći ka nedelji najpre na severu zemlje očekuje se hladni front koji će doneti pad temperature, pojačan vetar i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ponegde su moguće i vremenske nepogode sa gradom, intenzivnim električnim pražnjenjem i olujnim vetrom – međutim numerički modeli za sada ne daju neke naročite parametre nestabilnosti. Front će se u nedelju tokom dana proširiti i na ostale krajeve. U toku prolaska fronta očekuje se umeren do jak severozapadni vetar, ponegde i olujne jačine – naročito u Vojvodini. Jutarnje temperature kretaće se između 18 i 23°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 29°C na krajnjem severozapadu do 34°C na krajnjem istoku i jugoistoku zemlje.

Vetar 10m (GFS) - 26. jul ujutru
Vetar 10m (GFS) – 26. jul ujutru
SREDNJOROČNI TREND:

Osveženje koje se očekuje u nedelju kako stoje stvari biće samo kratkotrajno. Već od ponedeljka sledi novi porast temperature, a sredinom naredne sedmice ponovo se mogu očekivati temperatura iznad 35°C. Postoje čak i tendencije da bi temperature mogle biti nešto više u odnosu na aktuelni tropski talas koji zapravo u većem delu zemlje neće biti ni prekinut, jer se u većini predela temperature uopšte neće spuštati ispod 30°C ni u nedelju i ponedeljak.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…