Uticaj ciklona koji na vreme u našoj zemlji utiče još od nedelje 31. avgusta polako slabi, i narednih dana vodiće se borba između njega i anticiklona na severu i severoistoku Evrope za prevlast nad našim prostorima – prosto rečeno. U petak i subotu zadržaće se umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Drugog dana vikenda očekuje nas znatno više sunčanih intervala, a lokalni pljuskovi držaće se uglavnom južne i jugozapadne Srbije.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 06. septembar 2014

U petak će u Srbiji preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Uglavnom se očekuje simbolična količina padavina, osim na istoku i jugoistoku zemlje gde količina može biti i značajnija – lokalno preko 20mm. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 20 do 24 stepena. Vetar uglavnom slab, istočni i severoistočni.

U subotu bez bitnije promene, preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima. Biće i sunčanih intervala mestimično. Takođe će se raditi o uglavnom simboličnim padavinama, dok više od 10mm može pasti na jugu i jugozapadu zemlje. Minimalne temperature biće u intervalu od 14 do 18ºC, a maksimalne dnevne kretaće se između 22 i 25ºC. Vetar uglavnom slab, istočni i severoistočni.

U nedelju, drugog dana vikenda, očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Zadržaće se uglavnom suvo vreme, ali uz lokalni razvoj oblaka može biti pljuskova sa grmljavinom – uglavnom na jugu i jugozapadu zemlje. Minimalne temperature se neće bitnije menjati, dok će maksimalne biti u blagom porastu.

Ensembli GFSa - I i II dekada septembra 2014

Početkom naredne sedmice u našoj zemlji očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo. U utorak bi maksimalne temperature bile iznad 25ºC, a ponegde i vrlo blizu 30ºC. Ensembli GFS-a (slika iznad) nam ukazuju na to da sledeće sedmice ne treba očekivati stabilizaciju vremena, već će se nastaviti period promenljivog vremena uz smenu sunca i oblaka sa kišom. Očekuju se prosečne temperature za ovo doba godine, a u nekim danima čak i malo iznad normale.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…