U četvrtak smo najavili kišovito vreme za vikend, a danas smo manje-više svi svedoci pravog jesenjeg vremena. Takvo vreme zadržava se i drugog dana vikenda i u ponedeljak, preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme uz tek kraće sunčane periode. Mestimično se očekuju kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, a najviše padavina treba očekivati na zapadu zemlje i na području Vojvodine.

Padavine - 6 sati (GFS) - 22. septembar 2014
Padavine – 6 sati (GFS) – 22. septembar 2014

U nedelju će kako smo već i naveli preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa kraćim sunčanim periodima. Mestimično se očekuje kiša, a uz lokalni razvoj oblaka mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom – uglavnom u poslepodnevnim satima. Postoje šanse i za vremenske nepogode sa jakim vetrom i lokalno obilnijim padavinama. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 17ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 26ºC.

U ponedeljak će takođe preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine (više od 30mm za 24h). Doći će i do prodora hladnije vazdušne mase iz centralne Evrope, pa će najpre u Vojvodini, a do kraja dana i u ostatku zemlje duvati pojačan severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 13 i 16ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 18ºC na krajnjem severu, do 25ºC na krajnjem jugu i jugoistoku zemlje.

Sinoptička situacija (GFS) - 23. septembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 23. septembar 2014

Ciklon koji će nam u ponedeljak doneti padavine premestiće se istočnije od naših krajeva i uz podršku anticiklona u centralnoj Evropi omogućiti prodor hladnijeg vazduha na naše područje. Temperature će u utorak i sredu biti znatno ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine, u najtoplijem delu dana većinom između 14 i 19ºC. Ukoliko se poklope sve „kockice“ na višim planinama Balkana (iznad 2000mnv) biće moguća i po koja pahulja snega.

Sredinom naredne sedmice treba očekivati stabilizaciju vremena uz više sunca, ali će biti prohladno, naročito u jutarnjim satima. U sredu i četvrtak vrlo su moguće jutarnje temperature oko 5ºC čak i u nižim predelima, a ne bi začudila ni pojava slabijeg prizemnog mraza. Predstojeća promena vremena samo će potvrditi našu konstataciju da je jesen definitivno stigla i narednih dana pokazaće nam svoje zube u svakom obliku.

Podsećamo da od ovog meseca možete preuzeti našu Android aplikaciju koja je dostupna za preuzimanje na Google Play Store servisu i na taj način možete pratiti naš rad i sa vašeg „pametnog“ uređaja.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…