Danas u Srbiji vlada pravi haos od vremena. U Pomoravlju, Podunavlju, Beogradu i većem delu Vojvodine duva jak istočni i jugoistočni vetar – košava, sa udarima koji koji su u južnom Banatu prestizali i 100km/h. U Beogradu vetar je danas imao udare i do 95km/h u poslepodnevnim satima. Na krajnjem istoku Srbije, a naročito u Borskom okrugu, pada kiša koja se ledi pri tlu, zbog čega su uslovi za život znatno otežani. Desetine ljudi zadobilo je danas povrede podlaktica i ekstremiteta, prenosi gradski portal Bor030, dok su pojedina sela odsečena od Sveta. Otežano je snadbevanje električnom energijom.

Ledena kiša u Boru 30.11.2014 - okovano drveće (Foto: Zlaja)
Ledena kiša u Boru 30.11.2014 – okovano drveće (Foto: Zlaja)

Loši vremenski zadržavaju se u većem delu zemlje i u naredna dva dana. Nastaviće da duva pojačan istočni i jugoistočni vetar, koji će u sredu ponovo imati udare olujne jačine, preko 80km/h. Na krajnjem istoku zemlje očekuje se miks padavina, negde će padati čist sneg, dok se negde očekuju ledena kiša ili ledena zrnca. U ostatku zemlje (računajući i više planinske predele) padaće kiša, a u košavskom području u noćnim satima moguća je i pojava kiše koja će se lediti pri tlu. Ponegde je moguća i „žuta kiša“ (poznata još i kao „crvena“), budući da će ciklon sa juga povući i određenu količinu peska iz Sahare, koji će se mešati sa kišom.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 02. decembar 2014

U utorak će u našoj zemlji preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa „običnom“ kišom – koja bi se u košavskom području tokom noći i ujutru, kao i u noći prema sredi ponegde ledila pri tlu. Na krajnjem istoku Srbije pored ledene kiše očekuje se i sneg, kao i ledena zrnca. Očekuje se i pojava „žute ili prljave kiše“, zbog peska iz Sahare kojeg je povukao ciklon na jugu Evrope. Duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, u južnom Banatu olujne jačine. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 4ºC, a maksimalne dnevne od 0 do 8ºC.

U sredu bez bitnije promene. Očekuje se pretežno do potpuno oblačno vreme, uz ređu pojavu padavina u odnosu na utorak. U većini predela moglo bi se zadržati i suvo vreme, izuzev na istoku i jugu. Na krajnjem istoku će ponovo biti uslova i za sneg i ledena zrnca, dok će se kiša lediti pri tlu. Duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar (u većini predela nešto jači u odnosu na utorak), koji će u južnom Banatu biti olujne jačine. Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 5ºC, a maksimalne dnevne od 1 do 8ºC.

Od četvrtka do subote očekuje se promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, sa kraćim sunčanim intervalima mestimično. Temperature će biti u porastu, naročito maksimalne dnevne. I dalje će najhladnije biti na istoku zemlje, ali će i tamo temperatura biti pozitivna od četvrtka.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…