Nakon nedelju dana predaha od tropskih temperatura od četvrtka 16. jula naše područje zahvatiće novi tropski talas. Čini se da će novi tropski talas potrajati minimum kao i prethodni (4-5 dana), a mogao bi potrajati čak i duže. Prema pojedinim izlazima i varijacijama globalnih numeričkih modela tropski talas sa temperaturama iznad 30°C mogao bi potrajati čak 10-ak dana, no teško je sada poverovati u takav scenario. U svakom slučaju budite spremni za nove vrućine od četvrtka, jer su one sasvim izvesne. Maksimalne temperature u sredu od oko 30°C predstavljaće uvod u ono što sledi.

Sinoptička situacija (GFS) - 16. jul 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 16. jul 2015
Ciklon kod Velike Britanije „krivac“ za vrućine

Na iznad priloženoj karti sinoptičke situacije uočava se široko polje visokog vazdušnog pritiska nad većim delom Evropskog kontinenta koje će obezbeđivati lepo i sunčano vreme, ali i prisustvo dva visinska ciklona u našoj neposrednoj okolini i jači ciklon kod Velike Britanije. Upravo taj ciklon će sa severa Afrike povući vreo vazduh i svojim strujanjem transportovati ga do naših krajeva. Na udaru veoma toplog vazduha sa severa Afrike ponovo će biti zapadna, centralna i južna Evropa. Deo ovog vrelog vazduha mogao bi stići čak i do Skandinavije u petak i subotu.

Sve toplije već od srede, do kraja sedmice uglavnom suvo

Trend toplog i sušnog leta se nastavlja. Osim vrućina koje nas očekuju u drugoj polovini sedmice prema aktuelnim simulacijama numeričkih modela očekuje nas uglavnom stabilno i pretežno sunčano vreme – bez padavina. Ukoliko se nešto ne promeni u prognozama i očekivani scenario se ostvari, već ugrožene poljoprivredne kulture imaće znatno umanjen rod i prinos. Posebno su ugroženi istočni i južni predeli zemlje, dok na zapadu i u centralnim predelima situacija i nije tako loša. U četvrtak i petak maksimalne temperature kretaće se uglavnom između 32 i 35°C, a u danima vikenda očekuju nas maksimalne temperature preko 35°C, čak i vrlo blizu 40°C u hladu.

Temp 850hPa (GFS) - 17. jul 2015
Temp 850hPa (GFS) – 17. jul 2015

Do vikenda nas očekuju prijatna jutra uz jutarnje temperature ispod 20°C, a jedino se u Beogradu počev od četvrtka živa u termometru u jutarnjim satima neće spuštati ispod 20°C. Pristojne noćne i jutarnje temperature će dobro poslužiti za rashlađivanje i provetravanje prostorija, a obezbediće nam i kvalitetniji san. U danima vikenda i jutarnje temperature će biti dosta visoke i minimalne temperature će biti oko ili iznad 20°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…