U narednim danima, odnosno sve do kraja ove sedmice bićemo pod čestim uticajem ciklona pa se tako u većini dana očekuje oblačno i prohladno vreme sa kišom mestimično. Današnji dan i četvrtak obeležiće mnogo oblaka i povremena kiša, potom bi se u petak poslepodne i u prvom delu dana u subotu vremenski uslovi poboljšali, dok bi od subote u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima i u nedelju usledila druga „tura“ padavina koja bi potencijalno mogla biti čak i opasna. Temperature će biti ispod proseka ili na donjoj granici normale.

Sinoptička situacija (GFS) - 7. okt 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 7. okt 2015
Sinoptička situacija (GFS) - 10. okt 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 10. okt 2015

Najpre ćemo biti pod uticajem ciklona koji se još juče u večernjim satima formirao u Đenovskom zalivu, a narednih dana će se preko Jadrana premeštati prema Egejskom moru. Njegov uticaj na vreme kod nas oslabiće u petak kada se u većini krajeva očekuje prestanak padavina uz delimično razvedravanje. U danima vikenda prema aktuelnim proračunima globalnih numeričkih modela doći će do nastanka jakog ciklona u Mediteranu (tačnije Tirenskom moru), koji bi imao izražen uticaj na vremenske prilike u našoj zemlji i okolini.

SREDA:

Danas do kraja dana zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa slabom do umerenom kišom, uglavnom u predelima južno od Beograda, dok će se u Vojvodini zadržati uglavnom suvo vreme. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar. Maksimalne temperature biće u intervalu od 17°C na jugozapadu do 21°C koliko se očekuje na području Vojvodine.

BEOGRAD: Preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme uz mogućnost povremene kiše. Veći deo dana biće suvo. Maksimalna temperatura do 20 stepeni.

ČETVRTAK:

U četvrtak se zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme, ponegde i sa sumaglicom ili maglom, naročito u jutarnjim satima. Tokom dana u većini predela će povremeno padatati kiša slabog do umerenog intenziteta. Najviše padavina treba očekivati na jugu i istoku zemlje. Vetar uglavnom umeren istočni i jugoistočni, u košavskom području na udare jak. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 14°C, a (maksimalne) dnevne od svega 9°C na krajnjem istoku do 16°C na jugozapadu i severu zemlje.

BEOGRAD: Pretežno do potpuno oblačno, povremeno sa slabom do umerenom kišom. Jutarnja temperatura oko 13°C, a maksimalna dnevna do 15°C.

PETAK:

U petak će uticaj ovog ciklona znatno oslabiti, ali nas očekuje samo delimično razvedravanje. Biće i sunčanih perioda, naročito u drugom delu dana. Kiša je u petak moguća jedino na istoku i jugu zemlje i to u jutarnjim i prepodnevnim časovima. U ostalim predelima suvo tokom celog dana. Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 13 do 17 stepeni.

BEOGRAD: U prvom delu dana oblačno i većinom suvo, dok se u drugom delu dana očekuje delimično razvedravanje uz sunčane intervale. Jutarnja temperatura biće oko 9°C, a maksimalna dnevna neće preći 15°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…