Talas hladnog vremena i obilne kiše zahvatio je Srbiju prethodne večeri i noći. Dosadašnja količina padavina u pojedinim predelima već je izazvala kolaps, prouzrokovala nabujale vodotoke i ugrozila kuće i njive. Slično vreme očekuje nas i sutra – obilna kiša u celoj zemlji, a naročito na zapadu, uz temperature daleko ispod normale za ovaj period godine. U petak i za vikend uslediće postepen porast temperatura, ali će se zadržati nestabilno vreme uz mestimičnu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom.

U četvrtak se u Srbiji očekuje oblačno vreme, povremeno sa kišom. Pašće velika količina kiše, naročito u zapadnoj Srbiji i Sremu. Maksimalne temperature neće prelaziti 10ºC (osim na krajnjem istoku), a na višim planinama će biti i snega – doduše u simboličnim količina zbog „problematične“ temperature. Duvaće i pojačan zapadni i severozapadni vetar, u Vojvodini na udare jak. I u Beogradu sutra kišovito, a slabljenje padavina očekuje se tek u večernjim satima. Jutarnja temperatura biće oko 7ºC, a maksimalna dnevna neće preći 9ºC.

Poplave u regionu (Izvor: novosti.rs)
Na zapadu naše zemlje sutra bi moglo pasti i preko 50mm vodenog taloga za 24h, dok se najmanje padavina očekuje na krajnjem jugoistoku gde neće pasti više od 25mm kiše.

U petak takođe oblačno, ali uz znatno manje padavina. Temperature će biti u postepenom porastu, a vetar uglavnom slab promenljivog smera. Jutarnje temperature biće u intervalu od 4 do 8ºC, a maksimalne dnevne između 11 i 15ºC. Poslepodne na istoku zemlje i u Vojvodini može biti i sunčanih intervala, pa može doći do razvoja konvektivne oblačnosti uz lokalnu pojavu pljuskova.

Sinoptička situacija (GFS) - 17.05.2014Za vikend promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, i uz dalji porast temperatura. Maksimalne temperature iznad 15ºC. Biće nestabilno, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom – naročito prvog dana vikenda.

Akumuluriane padavine (GFS) - do 15.05 uveče

I u regionu se u četvrtak očekuju velike količine kiše. Najkritičnije će biti u Slavoniji (Hrvatska) i na istoku i severoistoku Bosne i Hercegovine gde će pasti i preko 100mm kiše u narednih 24 do 30h. Količina padavina je zaista alarmantna, i nažalost gotovo su neizbešne poplave i uopšte posledice vremena u narednih dan – dva.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…