Od četvrtka na vreme u našoj zemlji počinje da utiče anticiklon koji će nam obezbediti stablizaciju vremena i znatno više sunca počev od petka. Istovremeno ciklon sa severa Afrike transportovaće prema našem području topliji vazduh pa će svakim danom biti sve toplije. U nedelju maksimalne temperature u svim predelima iznad 25ºC, a mestimično i do 30 stepeni.

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 30. maj 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 30. maj 2015
ČETVRTAK:

Još u četvrtak preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme, uglavnom sa kraćim sunčanim intervalima. Ponegde će biti moguća i kratkotrajna kiša, ali će se u najvećem delu zemlje zadržati suvo vreme. Vetar slab do umeren, severni i severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 10ºC, a maksimalne dnevne od 17 do 21 stepen.

PETAK:

U petak se očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, ali će jutro biti prohladno. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Jutarnje temperature između 6 i 11ºC, a maksimalne dnevne u intervalu od 20 do 24ºC.

VIKEND:
Temperatura 1500m (MP-GFS) - 30. maj 2015
Temperatura 1500m (MP-GFS) – 30. maj 2015

Detaljnijom prognozom vremena za vikend pozabavićemo se u petak. Prema trenutnim izračunima numeričkih modela u danima vikenda očekuje nas stabilno i pretežno sunčano vreme, ali treba pomenuti da postoji manji broj varijacija koje ukazuju na nestabilnosti drugog dana vikenda u planinskim predelima. U subotu će duvati slab vetar promenljivog smera, dok bi drugog dana vikenda takođe duvao slab vetar, uglavnom istočnih smerova. Jutra će biti sveža (naročito subotnje), a dani topliji uz maksimalne temperature oko i preko 25ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…