Ciklon o kojem smo već pisali, formirao se danas u Đenovskom zalivu, a njegov centar premeštaće se narednih dana prema Egejskom moru preko južnog Jadrana, Albanije i Grčke. Ciklon će imati uticaj na vreme u Srbiji i regionu počev od danas pa sve do drugog dana vikenda. Kada je reč o našoj zemlji, ciklon će imati najintenzivniji uticaj u četvrtak i petak, dok će njegov uticaj na vreme u Srbiji postepeno slabiti u danima vikenda, uz normalizaciju vremenskih prilika. Ciklon će u regionu zbog svoje jačine i putanje prouzrokovati ekstremne vremenske pojave u vidu obilnih padavina u obliku kiše i snega, olujnog vetra, a uglavnom duž Jadrana biće i intenzivnih električnih pražnjenja. Velike količine padavina mogle bi prouzrokovati izlivanja bujičnih vodotoka i manjih reka, dok bi veća količina vlažnog snega i vetar mogli prouzrokovati oštećenja na infrastrukturi. Brdski, a naročito planinski predeli u narednim danima dobiće veće količine snega, te će i saobraćaj u tim predelima biti otežan, a u pojedinim višim predelima moguća je i potpuna obustava saobraćaja, naročito u Bosni i Hercegovini.

UPOZORENJE NA EKSTREMNE VREMENSKE PRILIKE:

Vetar:

– Jaka do olujna Bura na Hrvatskom primorju u četvrtak i u prvom delu dana u petak
– Jak Jugo na Crnogorskom primorju u četvrtak, u petak jaka Bura
– Jak severoistočni vetar u Vojvodini i planinskim predelima u četvrtak, u petak na severu Vojvodine olujne jačine

Padavine (kiša + sneg):

– Obilne padavine na području Crne Gore, južne i istočne BiH (ugl. Republike Srpske), te zapadne i jugozapadne Srbije u četvrtak
– Veća količina padavina u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji u petak

Sneg:

– Obilne količine snega (lokalno preko 50cm) u brdsko-planinskim predelima BiH, severa Crne Gore, i Srbije u četvrtak
– Veće količine vlažnog snega u nižim predelima većeg dela BiH, dela Crne Gore (severni i centralni predeli), i zapadne i jugozapadne Srbije u četvrtak u drugom delu dana i u petak

Sinoptička situacija za četvrtak 5. mart 2015 (DHMZ)
Sinoptička situacija za četvrtak 5. mart 2015 (DHMZ)
Sinoptička situacija (GFS) - 5. mart 2015 večernji termin
Sinoptička situacija (GFS) – 5. mart 2015 večernji termin

SRBIJA

ČETVRTAK:

Oblačnost će se još do jutarnjih sati proširiti na veći deo zemlje (preko 85% teritorije) donoseći kišu nižim predelima, a sneg višim predelima. Kako dan bude odmicao snežna granica spuštaće se sve niže, pa će sneg već u poslepodnevnim satima početi da pada i u brdskim predelima Srbije, izuzev krajnjeg juga i jugoistoka. Sneg će u poslepodnevnim satima početi da pada i u nižim predelima zapadne i jugozapadne Srbije, a tokom večeri i noći ka petku i u ostalim nižim predelima, izuzev na krajnjem jugoistoku Srbije i u Vojvodini gde će padati kiša i susnežica. U četvrtak će u brdsko-planinskim predelima pasti 20 do 40cm snega, a lokalno i više. U četvrtak će za 24 sata pasti u proseku 20 do 40mm vodenog taloga, a lokalno i više! Najmanje padavina očekuje se na krajnjem severu i severoistoku zemlje. Duvaće uglavnom umeren istočni i severoistočni vetar, na području Vojvodine u drugom delu dana na udare jak. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 5ºC, a u večernjim satima biće zabeleženi minimumi sa temperaturama između 0 i 4 stepena. Treba istaći da se južno od Beograda očekuju zaista obilne padavine, te je izlivanje bujičnih vodotoka sasvim izvesno. Mnoge manje reke već tokom dana dostićiće upozoravajuće nivoe.

PETAK:

U petak će preovladavati oblačno vreme, južno od Save i Dunava sa susnežicom i snegom čak i u nižim predelima, na području Vojvodine padaće uglavnom kiša. U pojedinim nižim predelima u petak u jutarnjim satima može biti i snežnog pokrivača, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje gde može pasti i do 30cm vlažnog snega u nižim predelima. U brdsko-planinskim predelima očekuje se još novog snega, te će do kraja dana od ovog ciklona ukupno pasti u proseku 40 do 60cm snega u pomenutim predelima. U Vojvodini će duvati umeren do jak severoistočni vetar, sredinom dana na krajnjem severu i olujne jačine. U ostalim predelima duvaće slab do umeren severozapadni vetar, u planinskim predelima pojačan. U petak će u proseku očekuje 15 do 30mm novih padavina, što znači da bi za 48 sati u pojedinim predelima moglo nakupiti 60mm vodenog taloga. To znači da će u većem delu zemlje za samo 2 dana pasti srednja mesečna suma padavina za mart mesec, a ponegde će pasti i veća količina od one koja se u proseku akumulira tokom čitavog marta! Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 1ºC, a maksimalne dnevne od 1 do 5 stepeni. Obilnije padavine prouzrokovaće lokalna izlivanja i porast reka srednje veličine poput južne i zapadne Morave.

Zbirna količina padavina u četvrtak i petak (GFS)
Zbirna količina padavina u četvrtak i petak (GFS)

REGION

U regionu se očekuju još veće vremenske neprilike, poput orkanske Bure duž Jadrana u Hrvatskoj, odnosno obilnih padavina i većih količina snega na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Slobodno se može reći da se pomenutim prostorima gde će biti zaista obilnije kiše odnosno snega uslediti potpuni kolaps u predstojeća dva dana, a naročito u četvrtak. Mi se nadamo da ipak neće biti značajnije materijalne štete, a najvažnije je da se izbegnu i ljudske žrtve koje su u ovakvim situacijama potencijalno moguće. Zato bez preke potrebe ne krećite na put, a naročito ne put viših predela. Dok se u Crnoj Gori očekuje obilna kiša, odnosno sneg na severu, BiH će zadesiti višednevna mećava! Stabilizacija vremena očekuje se u danima vikenda. Više informacija za područje Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine možete pratiti na portalima IstraMet i CroMeteo.

Pozivamo vas da nam u narednim danima šaljete fotografije vremenskih dešavanja u vašem kraju, a to možete učiniti putem email adrese [email protected] ili inboxa facebook stranice. Rado ćemo objaviti vaše fotografije na društvenim mrežama, a kvalitetnije će se naći i na portalu. Obaveštavamo vas i da je od juče na portalu dostupna biometeorološka prognoza i savetujemo vam njeno praćenje, naročito ukoliko ste hronični bolesnik ili meteoropata.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…