Tropske temperature zadržavaju se u Srbiji i u naredna dva – tri dana. Utorak će biti najtopliji dan u ovom tropskom talasu, a maksimalne temperature dostizaće vrelih 36ºC. I jutra će biti (za ovo doba godine) vrlo topla, pa se očekuju tropske noći (Tmin>20ºC) najpre u Beogradu. Već u utorak očekuje se destabilizacija vremena koja bi mogla potrajati i do kraja sedmice, uz svakodnevnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. U pojedinim danima može biti i jačeg razvoja oblaka uz jako nevreme, a za sada su glavni „kandidati“ upravo najtopliji dan – utorak, i sreda – kada se očekuje prolazak hladnog fronta.

Uticaj anticiklona na vreme u našim krajevima odbrojava svoje poslednje sate. U centralnoj Evropi će se u noći ka utorku formirati polje niskog vazdušnog pritiska i na vreme u našim krajevima uticaće tokom većeg dela naredne sedmice. To će značiti nestabilno vreme uz gotovo svakodnevnu (lokalnu) pojavu pljuskova sa grmljavinom, a u sredu se očekuje i hladni front u sastavu ovog ciklona.

Sinoptička situacija (GFS) - 08.07.2014

Ciklon će se tako pozicionirati da će kod nas u utorak preovladavati jugozapadno strujanje, što će najpre dovesti do daljeg porasta temperatura – maksimalne temperature u utorak će se kretati između 32 i 36ºC. U utorak nas očekuje i najtoplije jutro, minimalne temperature će biti u intervalu od 18 do 23ºC – koliko se očekuje u glavnom gradu Beogradu. Biće nestabilno, naročito u drugom delu dana, kada se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama. U centru pažnje mogla bi biti Vojvodina, na području severne srpske pokrajine postojaće najbolji uslovi za razvoj jačih nevremena (u odnosu na ostatak zemlje).

Tačno vreme prolaska hladnog fronta još uvek se ne zna, ali je izvesno da on stiže u sredu. To svakako znači da stiže osveženje (pad temperature u proseku za 5ºC u odnosu na utorak), ali i potencijalno još izraženije nestabilnosti u odnosu na utorak. U četvrtak i petak očekuje se dalji postepen pad temperature, pa će biti znatno prijatnije. Maksimalne dnevne temperature u sredu će se kretati od 28ºC na severu do 33ºC na jugu zemlje.

U ponedeljak i utorak duvaće uglavnom slab vetar južnih smerova. U sredu tokom dana vetar će usled prolaska hladnog fronta okrenuti na severozapadni i biće u pojačanju. U mestima sa jačim razvojem oblačnosti duvaće jači vetar, a u okviru razvijenijih oblačnih sistema može biti i vetra olujne jačine. Dakle pojava jakog i olujnog vetra biće na lokalnom nivou.

ENSI dijagram - I i II dekada jula 2014

Kada je reč o prognozi na malo duže staze, do kraja naredne nedelje, jasno je da se temperature od srede – četvrtka (ovisno o kom delu Srbije je reč) vraćaju u normalu i biće znatno prijatnije. U četvrtak i petak temperature bi ponegde mogle biti čak i malo ispod normale. Cela naredna sedmica (počev od utorka) biće u znaku nestabilnosti. Od narednog vikenda očekuje se novi porast temperatura kada bi maksimalne dnevne temperature ponovo dostizale 30ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…