Pred nama je još jedan tropski talas, što naravno nije ništa neobično za jul mesec i naše podneblje. Tropski talas će prilično intenzivan, ali ne baš kako to ume da bude. Takođe, tropske temperature potrajaće tek 3 dana, a ako uračunamo i današnji dan 4 dana. Jutro će još sutra biti prijatno u većem delu zemlje, dok se u sredu i četvrtak očekuju i tropske noći. Od srede nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

Maksimalne temperature (GFS) - sreda 13. jul
Maksimalne temperature (GFS) – sreda 13. jul

Vrlo toplo do četvrtka/petka, kulminacija talasa u sredu

Veoma toplo vreme potrajaće na severu i zapadu zemlje do četvrtka, a u ostalim predelima do petka (visoke temperature beležiće se i u četvrtak). Kulminacija odnosno vrhunac tropskog talasa očekuje se u sredu, kada će živa u termometru u najvećem delu zemlje preći 35°C.

U utorak će se minimalne temperature kretati između 17 i 22°C koliko će biti izmereno u Beogradu, a maksimalne dnevne od 33 do 36°C.

Kako će visoke temperature uticati na biometeorološku situaciju, saznajte na stranicama naše biometeorološke prognoze.

U sredu minimalne temperature biće između 18 i čak 24°C, a maksimalne dnevne kretaće se između tropskih 34 i 38°C. Najviše temperature biće izmerene na jugu, istoku i u centralnim predelima. U košavskom području u utorak i sredu duvaće pojačan južni i jugoistočni vetar. Upravo u košavskom području očekuju se i najveći jutarnji minimumi, odnosno tropske noći.

U četvrtak se već očekuje hladni front koji će doneti osveženje. Maksimalne temperature na severu i zapadu u četvrtak neće prelaziti 30°C, dok će prema jugu i istoku biti sve toplije, tamo će žive u termometrima dostizati i 35°C.

U sredu predfrontalne nestabilnosti, u četvrtak front

Već u utorak kasno poslepodne i uveče u planinskim predelima jugozapadne Srbije uz destabilizaciju biće uslova za lokalne pljuskove i grmljavinu, međutim u većini drugih predela zadržaće se stabilno i suvo vreme sa dosta sunca. Na severu i zapadu zemlje u noći ka sredi postoji mala mogućnost (šansa oko 25%) za izolovani lokalni pljusak sa grmljavinom.

U sredu će već u većem delu zemlje biti predfrontalnih nestabilnosti, a naročito na severu i zapadu zemlje. Upravo u ovim predelima kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima postojaće dosta dobri uslovi za lokalne pljuskove i grmljavinu, a biće uslova i za grmljavinsko nevreme sa jakim vetrom i gradom.

Front (padavine) GFS - četvrtak 14. jul
Front (padavine) GFS – četvrtak 14. jul

U četvrtak kada se očekuje i hladni front, biće najviše oblaka i padavina. Najpre se na severu i zapadu već u prvom delu i sredinom dana očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom, a potom popodne i u ostalim predelima. Biće uslova i za jača nevremena, međutim još uvek je rano za najavu istih i nema potrebe za stvaranjem panike.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…