U nedelju veče smo na našim društvenim profilima (Facebook, Google+, Twitter) nagovestili dolazak tropskog vazduha nad naše područje krajem aktuelne sedmice. Sada to možemo da potvrdimo i na portalu – kuvaćemo se u danima vikenda, a uvertira u to biće maksimalne temperature u četvrtak i petak. U danima vikenda ponegde se očekuju i prve ovogodišnje tropske noći (Tmin >20ºC) – one su sasvim izvesne u Beogradu.

Sinoptička situacija (GFS) - 12. jun 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 12. jun 2015
Maksimalne temperature (GFS) - 14. jun 2015
Maksimalne temperature (GFS) – 14. jun 2015
TROPSKI TALAS POČINJE U PETAK

Veći porast temperatura očekuje nas počev od petka 12. juna. Prethodno nas u sredu i četvrtak očekuje toplo vreme za ovo doba godine, ali temperature oko 30°C nisu neobične za početak druge dekade juna. Biće i lokalnih nestabilnosti uz pljuskove sa grmljavinom, koji će dobro doći poljoprivrednim kulturama i kao kratkotrajno osveženje tamo gde ih bude. Oblaci će se sporije kretati, pa će tako konkretnija kiša pasti samo na manjem području, a u većini predela bi se zadržalo uglavnom suvo vreme. Za više detalja pročitajte našu jučerašnju prognozu za naredne dane. U petak će početi doticanje vrelog vazduha sa severa Afrike na naše područje, što će se odraziti na maksimalne temperature tog dana. Već u petak maksimalne temperature u celoj zemlji prelaziće 30°C, a živa u termometru će dostizati i 33°C.

ZA VIKEND TROPSKE VRUĆINE

U danima vikenda biće još toplije. Jutarnje temperature će se kretati između 16 i 21°C, a maksimalne dnevne u subotu će dostizati 35°C, a drugog dana vikenda i 36°C! Očekivane temperature u danima vikenda više su za 6 do 10°C od normale za drugu dekadu juna. Toplo vreme koje je aktuelno ovih dana sigurno odgovara većini populacije, međutim tropske temperature koje nas očekuju sigurno neće odgovarati većem delu ljudi, ali ni poljoprivrednim kulturama koje su žedne kiše u većem delu zemlje, a naročito na krajnjem zapadu, jugu i istoku.

PREVENTIVA OD TROPSKIH VRUĆINA

Osim izbegavanja boravka na suncu u periodu od 12 do 16 časova, odnosno za osetljive osobe od 10 do 18 časova, kao i redukcije fizičke aktivnosti, preporučljivo je sledeće:

– Kod osoba sa svetlijom kožom primenjivanje krema sa zaštitnim faktorom
– Unošenje dovoljno tečnosti, što podrazumeva minimum 2l vode na dan, preporučljivo 3l (najbolja je čista voda ili limunada)
– Niskokalorična ishrana bez „teških“ namirnica, izbegavanje alkohola
– Zaštita očiju naočarima za sunce, odnosno glave šeširom ili kačketom
– Temperatura u klimatizovanim prostorijama ne bi trebala biti niža od 7-8°C u odnosu na spoljašnju, a najviše 10°C. Što znači ako je spoljna temperatura 34°C, unutrašnja bi trebala biti 26-27°C, najniža 24°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…