Živa u termometrima već polako hvata zalet, a današnje temperature nisu ni blizu onih koje nas očekuju naredne sedmice. U petak smo prvi put detaljnije pisali o tropskim temperaturama koje nas očekuju, a prvi put smo ih pomenuli u analizi napisanoj još 25. juna. U ovom tekstu ćemo se malo detaljnije pozabaviti nadolazećim tropskim talasom čija se kulminacija očekuje u sredu, a potom ćemo imati najverovatnije kratkotrajan predah od visokih letnjih temperatura koji će potrajati nekoliko dana.

Temperatura 1500m (GFS) - 8. jul 2015
Temperatura 1500m (GFS) – 8. jul 2015
KADA I GDE ĆE BITI NAJTOPLIJE U NAREDNIM DANIMA

Tokom prva tri dana nove radne sedmice u celoj zemlji se očekuje veoma toplo vreme. Noći će takođe biti prilično tople, a naročito noć ka sredi i četvrtku što kod većine ljudi može izazvati probleme sa snom. Pad temperatura očekuje se u četvrtak, ali će se na istoku i jugoistoku zemlje i u četvrtak zadržati vrlo toplo vreme uz maksimalne temperature oko i preko 35°C.

U ponedeljak će se jutarnje temperature kretati između 17 i 21°C, a maksimalne dnevne od 33 do 36°C. Jutro će biti najtoplije u Beogradu, dok se tokom dana najviše temperature očekuju na području Vojvodine i Negotinske krajine. Jutarnje temperature u utorak kretaće se od 18 do 23°C – najtoplije jutro očekuje se u Beogradu, a pojava tropske noći moguća je još u Nišu i Novom Sadu. Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 34 do 37 stepeni. Ponovo će biti najtoplije u Vojvodini i Negotinskoj krajini. Najtopliji dan tokom tropskog talasa biće sreda! Jutarnje temperature će se kretati između 18 i 24°C – koliko se očekuje u Beogradu, dok će se maksimalne dnevne temperature kretati između 35 i 39ºC. Prema izračunima numeričkih modela najviše temperature očekuju se u Vojvodini, ali i u Timočkoj i Negotinskoj krajini.

Maksimalne temperature u sredu (GFS)
Maksimalne temperature u sredu (GFS)
U ČETVRTAK STIŽE OSVEŽENJE

Već u noći ka četvrtku iz centralne Evrope stiže hladni front koji će najpre zahvatiti Vojvodinu i izazvati destabilizaciju atmosfere već u sredu u večernjim časovima. Numerički modeli, kako niske tako i visoke rezolucije još uvek nisu sigurni kako će se ovaj prodor odigrati i da li će atmosfera biti samo uslovno nestabilna ili vrlo nestabilna. Ukoliko hladniji vazduh najpre stigne u prizemlju, razvoj konvektivne oblačnosti može izostati, a u suprotnom postojaće dobri uslovi za jači razvoj oblaka uz pljuskove sa grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom – o čemu ćemo ipak detaljnije pisati za koji dan. U četvrtak se očekuju maksimalne temperature između 27 i 32°C, ali kako ima više od 3 dana do četvrtka promene su moguće.

Znatno prijatnije temperature – ispod 30°C u najtoplijem delu dana mogu se očekivati u petak i za dane narednog vikenda (11-12. jul). I u tim danima bilo bi stabilno i pretežno sunčano vreme, što znači da se lokalne padavine očekuju samo u noći ka četvrtku i u četvrtak tokom dana prema sadašnjim prognozama.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…