Uz delovanje anticiklona na našem području, odnosno ciklonsku aktivnost na zapadu Evrope – nad Balkanskim poluostrvom i u narednih sedam dana zadržava se uglavnom stabilno i relativno toplo vreme. Povremenih padavina biće samo na zapadu Balkana (duž Jadrana), a tmurno će biti i u Timočkoj i Negotinskoj krajini. Kišu treba očekivati u danima predstojećeg vikenda (26-27. novembar), a početkom sledeće sedmice vrlo je moguće jače zahlađenje.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 24. nov 2016
Sinoptička situacija (ECMWF) – 24. nov 2016

Vetrovito u košavskom području do petka

U košavskom području će sve do petka duvati umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno sa udarima olujne jačine. Slabljenje vetra očekuje se već tokom četvrtka, kada će košava biti uglavnom slaba do umerena.

Košava duva u delu istočne Srbije, Pomoravlju i Banatu, na području Beograda, kao i u delu Šumadije, Srema i Bačke. U ostalom delu zemlje vetar uglavnom slab i promenljivog smera.

U Timočkoj i Negotinskoj krajini tmurno i hladnije

Na krajnjem istoku Srbije tačnije u Timočkoj i Negotinskoj krajini vladaće sasvim drugačije vremenske prilike u odnosu na ostatak zemlje. U ovim predelima sve do vikenda očekuje se tmurno vreme uz čestu pojavu sumaglice i magle, a moguća je i rosulja (sipeća kiša).

U ovom delu zemlje biće i hladnije u odnosu na ostale predele. Tako će se minimalne temperature kretati između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne između 6 i 9°C.

Kako će tmurno vreme na krajnjem istoku, odnosno umeren do jak vetar u košavskom području uticati na osetljive osobe – saznajte na stranici naše BIOMETEOROLOŠKE PROGNOZE.

U ostalim predelima pretežno sunčano i relativno toplo

Na zapadu, krajnjem severu, jugu zemlje kao i u pojedinim centralnim predelima preovladavaće pretežno sunčano vreme i bez značajnijeg vetra. U ovim predelima (dakle izuzev krajnjeg istoka) jutarnje temperature će se narednih dana kretati između 3 i 7°C, a maksimalne dnevne od 13 do 17°C.

U ovim već pomenutim područjima posle ređe pojave jutarnje sumaglice ili magle, tokom dana očekuje se pretežno sunčano vreme.

U poslednjim danima novembra jače zahlađenje?

Sinoptička situacija (ECMWF) - 28. nov 2016
Sinoptička situacija (ECMWF) – 28. nov 2016

Globalni numerički modeli ECMWF i GFS za kraj meseca imaju usklađenu postavku rasporeda baričkih sistema. I jedan i drugi složno simuliraju formiranje polja povišenog vazdušnog pritiska na severu Evrope, te jačeg ciklona u Rusiji. Ciklon bi se premeštao dalje na istok, dok bi se centar ovog anticiklona brzo spuštao prema Crnom Moru.

Ovakav raspored baričkih sistema doneo bi veću količinu hladnog vazduha na područje istočne Evrope, kao i deo centralne Evrope i Balkana. Modeli se slažu da bi veće količine hladnog vazduha prolazile tik istočno od nas, ali bi do zahlađenja došlo i u Srbiji. Za sada je sa količinom hladnog vazduha nešto „ubedljiviji“ GFS koji simulira umerene mrazeve i maksimalne temperature oko 0 stepeni u poslednja 2 dana novembra. Ovaj model simulira nešto sporije spuštanje AC i njegovu zapadniju putanju, što je i uzrok spuštanja nešto veće količine hladnog vazduha u odnosu na ECMWF.

Temp 1500m (GFS) - 29. nov 2016
Temp 1500m (GFS) – 29. nov 2016

Više o ovoj sve izvesnijoj promeni vremena krajem meseca – pisaćemo u narednim danima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…