Numerički modeli prilično su složni u tome da se nad našim područjem očekuje duži period toplog i uglavnom stabilnog vremena. Prema aktuelnim izračunima globalnih numeričkih modela lokalne nestabilnosti se do 10. juna očekuju samo u četvrtak i petak 4. i 5. juna. Tokom čitavog perioda nad većim delom Evrope pa tako i našeg područja dominiralo bi polje povišenog vazdušnog pritiska, koje bi nam obezbeđivalo stabilno vreme. Istovremeno ćemo tokom čitavog perioda imati dotok tople vazdušne mase, pa će se maksimalne dnevne temperature kretati oko 30ºC, a noć četvrtak na petak ozbiljan je kandidat da bude prva tropska (Tmin >20°C), naročito u Beogradu.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 6. jun 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 6. jun 2015
VREME DO KRAJA NEDELJE:

Kada je reč o periodu do kraja aktuelne sedmice, u četvrtak i petak očekuju se lokalne nestabilnosti uz pljuskove sa grmljavinom – uglavnom južno od Beograda. U sredu i u danima vikenda očekuje se većinom stabilno i pretežno sunčano vreme. Najtopliji dan ove sedmice prema sadašnjim izračunima numeričkih modela bio bi četvrtak kada će maksimalne temperature dostizati 32°C, dok bi jutro u petak bilo najtoplije uz mogućnost registrovanja tropske noći u Beogradu. U petak i subotu maksimalne temperature kretale bi se do 31°C, a u nedelju do 30°C prema sadašnjim očekivanjima. U četvrtak i petak duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar što će imati blago osvežavajući efekat, dok bi u danima vikenda duvao uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar.

Dnevne temperature u četvrtak (GFS) - 4. jun 2015
Dnevne temperature u četvrtak (GFS) – 4. jun 2015
POČETAK NAREDNE SEDMICE:

Početkom i sredinom naredne sedmice zadržalo bi se toplo i većinom stabilno vreme. Maksimalne temperature će se takođe kretati oko 30°C, a jutarnje većinom između 15 i 19°C.

Detaljnu prognozu koja važi još za danas možete pročitati u članku napisanom u nedelju, dok ćemo sutra objaviti detaljniju prognozu za četvrtak i petak. Do tada se svakako možete poslužiti desetodnevnom prognozom izborom svoje lokacije.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…