Novembar je počeo u znaku magle i niskih oblaka, ali je sa okretanjem vetra na jugoistočni od drugog dana vikenda u većem delu zemlje sinulo sunce uz porast temperatura. Kako košava jača, tako su i temperature sve više, pa je danas u Valjevu maksimalna temperatura iznosila 21.2ºC, a podatke sa ostalih stanica možete pogledati u rubrici Ekstremi u poslednja 24h, na našem portalu. Košava će najjače duvati sutra i u četvrtak, dok se najviše temperature očekuju u četvrtak i petak. Živa u termometru u četvrtak će dostizati i 23ºC, pa se vreme narednih dana može okarakterisati kao topla novembarska jesen ili Miholjsko leto.

Sinoptička situacija (GFS) - 6. novembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 6. novembar 2014

Zbog veće razlike u vazdušnom pritisku na našem području košava će duvati sve do vikenda, ali će ona biti jača u sredu i četvrtak, i to uglavnom u košavskom području. Dakle ne očekuju se olujni udari ovog vetra. Duž Jadrana će narednih dana duvati olujni jugo, a najjači udari ovog vetra očekuju se u Hrvatskom priobalju.

Kod nas će se u sredu i četvrtak zadržati pretežno sunčano vreme, osim na istoku zemlje gde se očekuju niski oblaci i lokalna pojava magle, pa će tamo biti i hladnije u odnosu na ostatak zemlje – kako to najčešće i biva u košavskim situacijama. Već u četvrtak u drugom delu dana doćiće do povećanja oblačnosti, a u petak i subotu preovladavaće pretežno oblačno vreme u celoj zemlji, mestimično sa kišom. Temperature će u danima vikenda biti u manjem padu i zadržaće se uglavnom malo iznad normale.

U sredu će u Srbiji preovladavati pretežno sunčano vreme, osim na krajnjem istoku gde se očekuju niski oblaci i magla. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području na udare jak. Minimalne temperature će se kretati između 3 i 8ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 12ºC na istoku, do 22ºC na zapadu zemlje.

U četvrtak će u prvom delu dana preovladavati pretežno sunčano vreme, a na istoku se i dalje očekuju niski oblaci i magla. U kasnijim poslepodnevnim i večernjim satima sa zapada će doći do naoblačenja i u ostatku zemlje, ali će se zadržati suvo vreme. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 11ºC, a maksimalne dnevne od 13 na istoku do 23ºC na zapadu.

Maksimalne temperature (WRF - NMM) - 7. novembar 2014
Maksimalne temperature (WRF – NMM) – 7. novembar 2014

U petak nas očekuje promenljivo oblačno vreme u celoj zemlji, sa kraćim sunčanim intervalima. Maksimalne temperature će biti u manjem padu. Lokalno je moguća i po koja kap kiše, dok se kod naših zapadnih suseda očekuju ozbiljnije padavine, a to se odnosi i na sredu i četvrtak. I dalje će duvati pojačan jugoistočni vetar. Temperature se neće bitnije menjati u odnosu na četvrtak.

U danima vikenda promenljivo oblačno, mestimično sa kišom. Prema aktuelnim izlazima numeričkih modela reč je uglavnom o simboličnim padavinama. Temperature će biti primerenije dobu godine, ali i dalje iznad normale. Više detalja o vremenu za vikend očekujte u narednim danima, a do tada se možete poslužiti desetodnevnom prognozom.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…