Tokom večeri i naredne noći preko naše zemlje premeštaće se atmosferski poremećaj (hladni front) koji će usloviti naglu promenu vremena. Očekuju nas kiša, pljuskovi sa grmljavinom, i ponegde severozapadni vetar olujne jačine (sa udarima oko 20m/s, odnosno 70km/h). Narednih dana, vreme će više ličiti na zimu, nego na sredinu aprila.

Sinoptička situacija (GFS) - 16.04.2014

Najpre će nas tokom noći zahvatiti hladni front, donoseći za sobom hladan vazduh, dok će se u Đenovskom zalivu formirati ciklon. Sutra se osim na jugu i jugozapadu ne očekuju obilnije padavine, ali nas od srede do kraja nedelje u najvećem delu zemlje očekuju obilne količine padavina i hladno vreme za ovo doba godine. Maksimalne temperature počev od sutra, pa do drugog dana vikenda kretaće se uglavnom između 8 i 15°C, a ponegde i niže. U brdsko – planinskim predelima narednih dana doći će do formiranja snežnog pokrivača, čija će visina biti veća srazmerno nadmorskoj visini. Tako bi Kopaonik do vikenda mogao imati i preko 50cm snežnog pokrivača – što na toj planini nije izmreno ni u decembru, januaru i februaru mesecu ove godine.

Hladna prolećna kiša (Foto: kurir-info.rs))U nižim predelima padaće „hladna aprilska kiša“, a u sredu i četvrtak u jutarnjim satima ponegde ni u nižim predelima nije isključena po koja zalutala pahulja, budući da će temperature u predelima sa obilnijim padavinama biti nekoliko stepeni iznad nule. Zahvaljujući oblacima mrazeva neće biti, a već za vikend očekuje se brzi porast temperatura, te mrazeva najverovatnije neće uopšte ni biti – pukom srećom.

Aktuelne radarske slike i karte sa električnim pražnjenjima, možete pratiti i na ovoj stranici našeg portala.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…