Još večeras i tokom predstojeće noći novi talas padavina zahvatiće veći deo zemlje, a više padavina biće južno od Kragujevca, odnosno u južnim, centralnim i istočnim predelima gde se lokalno očekuje i više od 15mm vodenog taloga. Padavine će biti u obliku kiše i ledene kiše. U sredu sredinom dana većinom suvo, a kasnije poslepodne i uveče stižu nove padavine sa zapada i jugozapada. Najpre bi to bila kiša, a uveče susnežica i sneg. Tokom noći ka četvrtku padaće sneg uz formiranje i povećanje snežnog pokrivača i u nizijama. Detaljnije u nastavku.

Ledena kiša u Boru 30.11.2014 - Foto: Zlaja
Ledena kiša u Boru 30.11.2014 – Foto: Zlaja

SREDA:

Još tokom noći ka četvrtku u većini predela očekuju se kiša i ledena kiša. Više padavina kako smo već i napomenuli očekuje se južnije od Kragujevca (u proseku oko 10mm vodenog taloga, a lokalno i više od 15mm za 12h), dok se severnije tokom noći i sutra do podneva očekuje manje padavina, uglavnom do 5mm. Jutarnje temperature kretaće se između -3°C na severu i krajnjem istoku do 2°C na jugu zemlje. Zbog temperature u minusu lokalno se očekuje i kiša koja će se lediti pri tlu, najpre na istoku, u centralnim predelima, te na zapadu i severu zemlje. Ledena kiša bi ponegde mogla poprimiti i razmere elementarne nepogode.

Zbog vremenskih (ne)prilka u sredu savetujemo vam da bez preke potrebe ne krećete na dalji put.

Maksimalne dnevne temperature kretaće se od -1°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 5°C na jugu. U Vojvodini kao i u Beogradu maksimalne temperature do 3 stepena. Posle kraće pauze sa padavinama u kasnijim poslepodnevnim časovima očekuju se nove padavine najpre na jugu i jugozapadu. Padavine će se tokom večeri proširiti i na ostale predele zemlje, uključujući i Vojvodinu, gde se tokom večeri i očekuje najviše padavina. Najpre će padati kiša, a tokom večernjih časova u predelima severno od Kragujevca očekuju se susnežica i vlažan sneg. Vetar uglavnom slab promenljivog smera, uveče u skretanju na zapadni i severozapadni i u postepenom jačanju.

ČETVRTAK:

U noći ka četvrtku u većem delu zemlje padaće sneg uz formiranje odnosno povećanje visine snežnog pokrivača (u proseku 5-10cm, a lokalno i više) uz temperature oko i malo ispod 0°C. Sneg će uglavnom biti dosta vlažan, a na temperaturama ispod nule vrlo je verovatno i stvaranje poledice. Jutarnje temperature u četvrtak kretaće se između -3 i 0°C.

Tokom dana postepen prestanak padavina, a poslepodne i uveče i delimično razvedravanje. Maksimalne temperature kretaće se između 1 i 4°C pa se očekuje postepeno otapanje snežnog pokrivača i pojava bljuzgavice. Duvaće umeren severozapadni vetar koji će pojačavati subjektivni osećaj hladnoće pa ćemo se osećati kao da su temperature u minusu.

U petak i za dane vikenda tokom dana toplije uz topljenje snežnog pokrivača, čak i na planinama. Opširnije u sutraršnjoj srednjoročnoj prognozi za period do sredine januara.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…