Već nekoliko dana nismo objavljivali tekstualnu prognozu za Srbiju, ali i na to je došao red. Narednih dana zadržaće se promenljivo oblačno i nestabilno vreme na području Srbije, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Dobre vesti su da se vremenske nepogode u naredna 2-3 dana ne očekuju, a od četvrtka sledi i potpuna stabilizacija vremena uz porast temperatura. Učestalija pojava pljuskova očekuje se još u utorak, dok će u sredu, a naročito četvrtak njihova pojava biti ređa. Tokom celog perioda biće sveže, a naročito u sredu kada se očekuje novi kratkotrajni dotok hladnog vazduha. Porast temperatura sledi od četvrtka.

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 27. maj 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 27. maj 2015
UTORAK:

U utorak će na području Srbije preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme uz sunčane intervale. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Tokom celog dana biće lokalnog razvoja oblaka uz mestimičnu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom, a naročito u poslepodnevnim satima. Jutarnje temperature između 9 i 13ºC, maksimalne dnevne od 18 do 22ºC.

SREDA:

U sredu se zadržava umereno do potpuno oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima koji mogu biti praćeni grmljavinom. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar, u prvom delu dana u Vojvodini na udare ponegde i jak. Jutarnje temperature kretaće se od 10 do 14ºC, a maksimalne dnevne između 16 i 20ºC. Vazdušni pritisak će biti u porastu i nagoveštavaće lepo vreme u drugoj polovini sedmice.

ČETVRTAK:

U četvrtak se očekuje promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima! Jutro će biti sveže, a dan neznatno topliji u odnosu na sredu. U četvrtak će još uvek biti uslova za ređu pojavu pljuskova, ali će pojava kiše biti znatno ređa u odnosu na prethodna dva dana i u većini predela zadržaće se suvo vreme. Minimalne temperature između 6 i 11ºC, a maksimalne dnevne od 17 do 20ºC.

SREDNJEROČNA PROGNOZA:
ENSI dijagram - III dekada maja i I dekada juna
ENSI dijagram – III dekada maja i I dekada juna

U drugoj polovini ove sedmice očekuje se potpuna stabilizacija vremenskih uslova, preovladavaće pretežno sunčano vreme uz porast temperatura. Još u petak se očekuje sveže jutro, ali će dnevne temperature već biti u porastu. U danima vikenda pretežno sunčano uz dalji porast temperatura, živa u termometru će prelaziti 25 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…