I narednih dana u Srbiji će se zadržati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Bićemo pod uticajem visinskog ciklona sa centrom istočnije od nas, pa će pljuskovi sa grmljavinom pristizati uglavnom u severoistočnoj struji narednih dana. Maksimalne dnevne temperature biće u okviru višegodišnjeg proseka i kretaće se oko 30ºC, a u danima vikenda biće i par stepeni toplije.

Sinoptička situacija (GFS) - 17.06.2014

Više padavina numerički modeli predviđaju za predele južnije od Beograda, međutim to ne znači da će u Vojvodini ostati suvo i da je pojava pljuskova sa grmljavinom na tom području isključena. Razvoj konvektivne oblačnosti očekuje se uglavnom u poslepodnevnim i večernjim satima, dok bi pre podne uglavnom bilo suvo i bez padavina. I prizemi vetar narednih dana će biti uglavnom slab, severnih smerova.

I u Beogradu će narednih dana biti nestabilno uz šansu za pljusak sa grmljavinom na širem gradskom području. Minimalne temperature će se do vikenda kretati između 18 i 19ºC, a maksimalne dnevne od 29 do 31ºC.

ENSI dijagram - II i III dekada jula 2014

Po pitanju vremenske situacije za naredni vikend još uvek nema izvesnog scenarija. Trebalo bi očekivati kratkotrajnu stabilizaciju vremena upravo u danima vikenda, ali je i ona još uvek pod znakom pitanja. Temperature će biti u daljem blagom porastu, pa će leto ponovo pokazati svoje zube makar kada je temperatura u pitanju, sa toplijim jutrima i maksimalnim temperaturama do 34ºC. Činjenica je da smo ranijih godina u ovo vreme češće imali mnogo više temperature uz dosta zabeleženih tropskih dana, dok se oni danas mogu nabrojati na prste jedne ruke. Leto kakvo su mnogi poželeli, samo da još nema svakodnevnih nestabilnosti…

Numerički modeli za ponedeljak – utorak predviđaju novu promenu vremena i složni su u tome. Sve je izvesniji novi hladni front uz pad temperature i padavine. Za sada je izvesno da će do ove promene vremena ili možda bolje reći temperatura doći, ali ćemo za detaljniju analizu sačekati još par dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…