Posle dužeg niza toplog i stabilnog vremena tokom naredna 24 sata na naše područje stiže prilično intenzivna promena vremena. Hladni front usloviće sekundarnu ciklogenezu u severnom Jadranu, tako da će naredne dane obeležiti promenljivo i nestabilno vreme, u utorak sa znatno nižim temperaturama. Ponegde se očekuje i obilnija kiša u ponedeljak i utorak.

Ciklon u Jadranu, utorak sredina dana (NMMB)
Ciklon u Jadranu, utorak sredina dana (NMMB)

Kiša najpre u sklopu fronta na severu i zapadu

Hladni front stiže do severnih i zapadnih predela zemlje već u prvom delu i sredinom dana. U ovim predelima maksimalna temperatura sutra neće preći 25°C, a ponegde ni 22°C. Istovremeno na jugu i istoku zemlje sutra se očekuju maksimalne temperature oko i malo preko 30°C. Tokom prolaska fronta duvaće jak severozapadni vetar koji će na udare ponegde biti i olujne jačine.

Jaki i olujni udari vetra, utorak (NMMB)
Jaki i olujni udari vetra, utorak (NMMB)

Kiša se u Vojvodini i na zapadu očekuje već u prvom delu odnosno sredinom dana, a padavine će se kako dan bude odmicao premeštati dalje prema jugu i istoku. U proseku se tokom sutrašnjeg dana očekuje između 15 i 25mm vodenog taloga, a lokalno može pasti i više (do 50mm), naročito na jugu i jugozapadu gde kiša stiže u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima. Najmanje padavina očekuje se na severu i istoku, gde količina akumulirane kiše najčešće neće preći 10mm.

24 padavine (pon06 - uto06) NMMB
24 padavine (pon06 – uto06) NMMB

U utorak i sredu promenljivo sa povremenom kišom i hladnije

U utorak i sredu očekuje nas promenljivo oblačno i nestabilno vreme, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Ciklonska aktivnost imaće znatno jači uticaj na vreme u južnoj polovini zemlje, dok će na severu biti uglavnom suvo i bez padavina u ova dva dana. U utorak se očekuju niže temperature, jutarnje između 11 i 15°C, a maksimalne dnevne od svega 16°C na jugu do 23°C na severu i istoku zemlje. U sredu se očekuju već nešto više temperature. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 22°C na jugu zemlje do 28 stepeni na severu.

Izvesne obilne padavine kod južnih suseda, moguće i poplave

Za razliku od Srbije gde se većinom ne očekuju obilnije padavine koje bi prouzrokovale prirodne katastrofe ili čak bilo kakva izlivanja reka, kod naših južnih suseda u Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj očekuju se znatno obilnije padavine.

Akumulacija padavina do četvrtka sredinom dana (NMMB)
Akumulacija padavina do četvrtka sredinom dana (NMMB)

Dok u granicama Srbije jugozapadna Srbija i područje Kosova i Metohije eventualno zavrednjuju crvenu boju na meteoalarmu (narandžastu sasvim sigurno), veći delovi Albanije, zapadni i južni predeli Makedonije, kao i zapadni i severni predeli Grčke sigurno zaslužuju crveni meteo alarm u narednim danima. U ovim područjima očekuje se i preko 100mm kiše u narednim danima, a ponegde i više od 150mm.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…