U nedelju nas očekuje promena vremena uz pretežno do potpuno oblačno vreme i mestimičnu kišu. Očekuje se i pad temperatura, tako da maksimalna temperatura uglavnom neće prelaziti 10°C. Jače zahlađenje očekuje se od ponedeljka, kada nas očekuje nekoliko dana sa maksimalnim temperaturama nižim od 5°C i slabim do umerenim jutarnjim mrazevima. Snega neće biti, osim u višim planinama gde će se tokom ponedeljka formirati samo tanji pokrivač.

Sinoptička situacija GFS 28. nov 2016
Sinoptička situacija GFS 28. nov 2016

NEDELJA:

U nedelju će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, na severu ponegde i sa kraćim sunčanim intervalima. Ne očekuju se značajnije padavine, osim na jugu i zapadu zemlje i to u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima. U većini predela očekuje se manje od 5mm vodenog taloga, osim na jugu, i ponegde centralnim i zapadnim predelima gde se može nakupiti 10 do 15mm kiše.

Duvaće uglavnom umeren severozapadni vetar, najpre u Vojvodini već u prvom delu dana, a potom i u ostalom delu zemlje u poslepodnevnim i večernjim časova. Zajedno sa vetrom priticaće i hladniji vazduh sa severa. Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 7°C, a maksimalne dnevne od 9 na severu do 14 stepeni na jugu zemlje. Na severu zemlje temperatura će u kasnim večernjim satima biti niža i od jutarnje.

PONEDELJAK:

U ponedeljak se u severnim i zapadnim predelima već očekuje delimično razvedravanje uz duže intervale sunčanog vremena, dok se u ostalim predelima zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme. Kiša će padati još u jutarnjim časovima i tokom prepodneva na jugu zemlje, a u višim predelima susnežica i sneg. U ponedeljak uveče slaba susnežica i sneg mogući su i u nizijama na jugu Srbije.

Razlika u T2m između nedelje i ponedeljka u 19h (NMMB)
Razlika u T2m između nedelje i ponedeljka u 19h (NMMB)

Jutarnje temperature u ponedeljak kretaće se između 0 i 4°C, a maksimalne dnevne od 3 do 7°C. Duvaće umeren, na trenutke ponegde i jak severozapadni vetar koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće.

UTORAK i SREDA:

U utorak i sredu preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. U planinskim predelima očekuje se više oblačnosti uz smanjenu vidljivost. Jutra će biti hladna uz minimalne temperature uglavnom između -2 i -6°C, dok će se dnevne temperature najčešće kretati od 1 do 4 stepena.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…