Proteklih dana imali smo prilike da gledamo maglu, sunce i kišu, ali većih meteoroloških dešavanja nije bilo. Temperature su bile manje ili više iznad proseka, a vrhunac toplog talasa očekuje se tokom predstojeća dva dana. U sredu u drugom delu dana očekuje nas drastična promena, osetniji pad temperatura uz kišu, a u planinskim predelima uveče i u noći ka četvrtku padaće i sneg.

UTORAK:

U utorak se očekuje pretežno sunčano i za ovo doba godine toplo vreme uz oblačnost visoke i ređe srednje baze. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar što će u fenskom području dodatno podići temperature. Jutarnje temperature kretaće se od 3 do 8°C, a maksimalne dnevne između 15 i čak 20°C koliko se očekuje na zapadu zemlje. Toplo će biti i na planinama, u većini planinskih predela u najtoplijem delu dana živa u termometru biće iznad 10°C.

SREDA:

Padavine (GFS) - sreda 18UTC
Padavine (GFS) – sreda 18UTC
Temp 1500m (GFS) - četvrtak 00UTC
Temp 1500m (GFS) – četvrtak 00UTC

U sredu nas očekuje značajnija promena vremena. Sa severa i severozapada naše područje zahvatiće hladni front koji će doneti kišu, pojačan vetar i osetniji pad temperatura.

Već u prvom delu dana u Vojvodini se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima mestimično. Glavnina padavina u ovom delu zemlje očekuje se oko podnevnih časova. U poslepodnevnim časovima oblačnost će se proširiti na veći deo zemlje, donoseći kišu, lokalne pljuskove, a uz to očekuje se i osetniji pad temperature. Jače naoblačenje sa padavinama na jugu se očekuje tokom večeri, odnosno u noći ka četvrtku. Duvaće umeren, tokom prolaska fronta povremeno i jak severozapadni vetar.

Minimalne temperature kretaće se između 4 i 9°C, a maksimalne dnevne od 11°C na krajnjem severu do 18°C na jugu i istoku zemlje.

O srednjoročnoj prognozi za period do 15. februara detaljnije ćemo pisati već u utorak, odnosno sutra.

ČETVRTAK:

Kako će predstojeća promena vremena uticati na ljude, pročitajte opširnije u našoj biometeorološkoj prognozi.

U četvrtak na severu i zapadu promenljivo oblačno i suvo sa kraćim sunčanim periodima, a u ostalim predelima pretežno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom. U planinskim predelima, iznad 700mnv padaće sneg. Biće znatno hladnije nego prethodnih dana, živa u termometru neće prelaziti 8°C ni u najtoplijem delu dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…