Još danas veći deo Srbije imaće priliku da uživa u dužim intervalima sunčanog vremena i temperaturama iznad proseka. Na istoku Srbije ugođaj će kvariti oblaci i niže temperature, a u košavskom području umeren i jak jugoistočni vetar. Sutra pogoršanje u svim predelima, očekuje se tmurno vreme i kiša, pojačan vetar i niže temperature. Srećom, kišna epizoda neće potrajati dugo.

 Sinoptička situacija u Evropi (GFS) - 26. okt 2016

Na području Evrope doći će do bitne promene sinoptičke situacije. Jezgro anticiklona koje sada svojom periferijom utiče na vreme u našim krajevima, povućiće se prema istoku i time će njegov uticaj oslabiti. Sa ovom promenom – prestaće da duva i košava. Sa druge strane, nad Evropom se očekuje formiranje novog polja visokog vazdušnog pritiska koje se vidi i na iznad priloženoj karti globalnog GFS modela. U sklopu ovog sistema, ka nama će se pokrenuti hladnija vazdušna masa sa severa i severoistoka Evrope, a hladni front ovog sistema u sudaru sa toplijim vazduhom nad područjem Balkana rezultovaće padavinama. Budući da će front prelaziti isključivo preko kontinentalnog dela Evrope, ne treba očekivati obilnije padavine.

Kiša u Vojvodini već tokom noći, sutra i u ostatku zemlje

Jača oblačnost stiže do Vojvodine već tokom predstojeće noći, odnosno u okviru narednih 18 sati. U severnoj srpskoj pokrajini tokom noći očekuje se kiša uglavnom umerenog intenziteta, a uslediće i pad temperatura. U proseku se očekuje 10 do 20mm vodenog taloga, a mestimično može pasti i do 25mm. Prestanak padavina očekuje se sredinom dana.

U ostalim predelima, prema simulacijama našeg regionalnog NMMB modela, čiji su produkti postali javno dostupni u subotu, kiša se očekuje u sredu od sredine dana, a količina vodenog taloga bi bila manja u odnosu na Vojvodinu. U predelima južno od Beograda uglavnom se očekuje od 5 do 10mm kiše, a neće biti retkost da ukupna količina ne pređe ni 5mm.

U četvrtak još dosta oblaka, u petak pretežno sunčano uz niže temperature

U četvrtak će se još uvek u većem delu zemlje zadržati promenljivo oblačno i većinom suvo vreme, a slabe kiše može biti još na istoku i jugu zemlje. U ostalim predelima očekuju se intervali sunčanog vremena. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 9°C, a maksimalne dnevne od svega 9°C do 12°C.

Vidljivost u petak ujutru (NMMB 3km)
Vidljivost u petak ujutru (NMMB 3km)

U petak u jutarnjim časovima se očekuje pojava sumaglice ili magle, naročito po kotlinama i dolinama reka. Uslovi slabije vidljivosti ponegde bi se mogli zadržati i tokom prepodnevnih časova. Tokom dana očekuje se pretežno sunčano vreme u većem delu zemlje, a na istoku i jugu zemlje preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima. Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 6 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne od 10 do 14 stepeni. U prizemnom sloju ujutru je ponegde moguć i slab mraz.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…