U nedelju se u Srbiji očekuje malo do umereno oblačno vreme uz dosta sunčanih intervala, i uz visoke, ali ne i neuobičajene temperature za ovo doba godine. Živa u termometru sutra i do 28ºC. Već u ponedeljak očekuje se pad temperature, a od utorka i obilne količine padavina. Sredinom naredne sedmice kišovito i hladno, uz sneg na planinama.

Sutra se Srbiji očekuje prvi letnji dan (Tmax>25ºC)u većem delu zemlje. Ovo je sasvim uobičajena pojava, a ove godine prvi letnji dan čak šta više dosta kasni u odnosu na prethodne godine. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Mi vam savetujemo da sutrašnji dan svakako provede na otvorenom, u prirodi, jer nas sledeće sedmice očekuje pogoršanje vremena.

Sinoptička situacija (GFS) - 13.05.2014
Sinoptička situacija biće prava zimska, samo u „nevreme“. Ljubitelji snega bi sada sigurno voleli da je zimski period godine, jer bi proizvod ovakvog razvoja na sinoptičkim kartama bila temperatura ispod nule uz dobre količine snega. Pošto je već sredina maja meseca, to se svakako neće dogoditi, ali nas sredinom naredne sedmice očekuje vrlo hladno vreme za ovo doba godine, uz mestimično obilne količine kiše. Sneg na planinama je vrlo moguć ili bolje rečeno gotovo izvestan, no presudiće nijanse. Na višim planinama (>2000m) pahulje neće izostati.

Već u ponedeljak do naše zemlje stiže hladniji vazduh iz centralne Evrope, pa će se njegovo priticanje osetiti najpre u Vojvodini i zapadnoj Srbiji. Na jugu zemlje maksimalne temperature će biti iznad 20ºC. U ostatku zemlje maksimalne temperature biće u intervalu od 15 do 20ºC. Očekuje se i kiša mestimično, međutim značajnijih padavina neće biti. Duvaće pojačan severozapadni vetar, naročito u Vojvodini.

U utorak će doći do formiranja Đenovskog ciklona, pa se u našim krajevima očekuje nestabilno vreme uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Temperatura će samo na kratko biti u porastu, pa će maksimalne temperature ponovo biti oko i iznad 20ºC u celoj zemlji. Jutarnje će međutim biti oko 10ºC. Vetar slab do umeren, severnih smerova.

Kiša-vetrobran-put (Izvor: vijesti-x.com)Sreda i četvrtak su još uvek daleko za detaljniju prognozu, ali je gotovo izvesno da nas očekuju obilne količine padavina iz slojaste oblačnosti. Dakle prava jesen u sred maja. Ukoliko se ostvari sadašnji trend da bi u nekim predelima naše zemlje moglo pasti više od 200mm kiše za tri dana, situacija postaje alarmantna, budući da je navedena suma tri do četri puta veća od normale za ceo mesec maj! Konkretno za Beograd normalna ukupna količina padavina za maj iznosi 70,7mm. Maksimalne temperature biće ispod 15, a u četvrtak i petak ponegde i ispod 10ºC.

Narednih dana ćemo svakako posvetiti dosta pažnje ovoj sada izvesnoj promeni vremena, pa budite uz naš portal i facebook stranicu u narednom periodu, i na vreme se spremite za potencijalne posledice nove kiše.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…