Stiže zahlađenje! Anticiklon na našem području zameniće ciklonska aktivnost, koja će gotovo izvesno potrajati makar do sledećeg vikenda, a njen značajniji uticaj na vreme u našoj zemlji počinje sutra. U danima vikenda očekuje nas nestabilno vreme, uz lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u poslepodnevnim i večernjim satima. Najviše izgleda za padavine imaće zapad, jugozapad i jug zemlje, dok bi se u ostalim predelima zadržalo uglavnom suvo vreme, a naročito u Vojvodini. Temperature će biti u okviru proseka, u nedelju ponegde čak i malo ispod prosečnih vrednosti za drugu dekadu juna.

Noćas u našu zemlju stiže hladni front, koji se već nalazi u središnjoj Hrvatskoj i kreće se dalje prema severu Bosne i Hercegovine i Slavonije. Tokom noći će doći do pada temperature, uz pojačan severni i severozapadni vetar. Lokalno se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom na zapadu i jugozapadu zemlje, i u centralnim predelima. U Vojvodini će biti najmanje padavina, kao i na području Beograda i delom istočne Srbije.

Satelitska slika (sat24.com) - 13.06.2014 u 2030

Električna pražnjenja 13.06.2014 oko 21h - hladni front u Hrvatskoj i na severu BiH

Prva slika je satelitski snimak sa električnim pražnjenjima, dok druga slika predstavlja isključivo električna pražnjenja na području Balkanskog poluostrva i okoline. Na ovim slikama lepo se vidi hladni front u Hrvatskoj, odnosno na severu BiH.

U subotu nas očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom, uglavnom u drugom delu dana i to na zapadu i jugozapadu zemlje. Na području Vojvodine su najmanje šanse za razvoj konvektvne oblačnosti, međutim to ne znači da je neće biti. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 23 do 27ºC. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

U nedelju  još niže temperature, u nekim predelima čak i malo ispod normale. Minimalne temperature kretaće se između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 26ºC. Vetar slab, promenljivog smera. Zadržaće se nestabilno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ponovo sa najvećom šansom na zapadu, jugozapadu i jugu zemlje.

Sinoptička sitaucija (GFS) - 16.06.2014

I početkom naredne sedmice bićemo pod uticajem ciklona sa centrom u blizine Korzike, odnosno Tirenskog mora. Postojaće uslovi za lokalne pljuskove sa grmljavinom, a temperature će biti u granicama normale za II dekadu juna, u najtoplijem delu dana uglavnom između 2226ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…