Još sutra na području Srbije i šireg dela regiona zadržava se uglavnom suvo i toplo vreme. Već sutra na nebu iznad Srbije očekuje se dosta oblaka, a ponegde je moguć i kratkotrajan pljusak sa grmljavinom – naročito u večernjim časovima u Vojvodini. Dnevne temperature će prelaziti 30°C, dok će u ponedeljak i utorak dnevne temperature biti većinom ispod 25°C.

Sinoptička situacija u nedelju popodne (NMMB)
Sinoptička situacija u nedelju popodne (NMMB)

U nedelju promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima

U nedelju će u prvom delu dana u većem delu zemlje preovladavati pretežno sunčano vreme, a jedino na severu i zapadu očekuje se umereno naoblačenje. Reč je uglavnom o visokim i srednjim oblacima. Poslepodne umereno naoblačenje proširiće se i na ostale krajeve, a atmosfera će se ponovo destabilizovati. U drugom delu dana očekuje se ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, naročito na području Vojvodine u večernjim časovima.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 19°C, a maksimalne dnevne od 28 do 32°C. U košavskom području duvaće umeren jugoistočni vetar, na udare u prvom delu dana ponegde i jak. Poslepodne slabljenje vetra u košavskom području, a u večernjim časovima u Vojvodini će duvati umeren do jak severozapadni vetar koji će doneti i osveženje. Udari vetra prema našem testnom NMMB modelu mogli bi dostizati i 15m/s.

U ponedeljak i utorak svežije sa dosta oblaka i kiše

Još u noći na ponedeljak sa hladnim frontom očekuje se jače naoblačenje u čitavoj zemlji koje će većini predela doneti kišu ili pljusak sa grmljavinom u noći i u prvom delu dana u ponedeljak. Ponegde je moguća i veća količina padavina, više od 25mm za 3 sata. Padavinski oblaci stižu na istok i jug zemlje nešto kasnije, sredinom dana i poslepodne u ponedeljak, dok će na severu i zapadu zemlje istovremeno doći do delimičnog razvedravanja.

Jutarnje temperature u ponedeljak kretaće se između 14 i 18°C, a maksimalne dnevne od 21°C na zapadu i severu zemlje do 27°C na istoku i jugu. U ponedeljak će duvati uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar, na udare u prvom delu dana ponegde i jak.

Akumulacija padavina u ponedeljak do 14h (NMMB)
Akumulacija padavina u ponedeljak do 14h (NMMB)

U utorak bez bitnije promene, umereno do potpuno oblačno vreme, sa mestimičnom kišom i ređom pojavom pljuskova i grmljavina. Za razliku od ponedeljka temperature će preko dana biti ujednačenije, ispod 25°C u svim predelima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…