Hladni front sve je bliži granicama Srbije, a trenutno se nalazi na području Italije, Austrije i Slovenije. Kako smo još u ponedeljak najavili, danas nas u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima očekuju predfrontalne nestabilnosti, dok sutra front stiže i do nas. Sutra će u većem delu zemlje temperature biti niže i za 10°C od današnjih, a u subotu i za 15 do 20°C u odnosu na današnje!

Sinoptička situacija (GFS) - četvrtak 14. jul
Sinoptička situacija (GFS) – četvrtak 14. jul

Kasnije danas nestabilno na severu i zapadu zemlje

Danas u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima očekuju se predfrontalne nestabilnosti na jugozapadu, zapadu i severu zemlje odnosno području Vojvodine. Na udaru kumulonimbusa mogli bi se naći i pojedini centralni predeli, kao i područje Beograda, ali je šansa ipak znatno manja u odnosu na predele koji su prvo pomenuti.

Prema numeričkim modelima kojima se mi koristimo, u centru pažnje biće sever i severozapad Vojvodine. Preko tog područja premeštali bi se višećelijski sistemi, najverovatnije prethodno formirani na području istočne Hrvatske i severoistočne Bosne i Hercegovine.

Na ovom području večeras može biti vremenskih nepogoda u vidu snažnih električnih pražnjenja, olujnog vetra, obilnih padavina, a nije isključena ni pojava grada. Zbog toga je naš tim reagovao i zvaničnim upozorenjem na opasne vremenske pojave (naslovna stranica portala).

Sutra stiže front, nestabilno u celoj zemlji, na severu i zapadu hladnije

Sa približavanjem frontalnog poremećaja koji na sever stiže već u jutarnjim časovima, atmosfera će biti sve nestabilnija. Tako će na području Vojvodine još ujutru i pre podne biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, sredinom dana u zapadnim i centralnim predelima, a uveče i na istoku i jugu zemlje.

Biće uslova i za vremenske nepogode, pre svega u vidu olujnog vetra, grmljavinskog nevremena i lokalno obilnijih padavina. Padavine će biti prilično lokalnog karaktera, i u većini mesta tokom sutrašnjeg dana se ne očekuju značajnije padavine. Tokom prolaska fronta duvaće pojačan (umeren do jak) severozapadni vetar.

Dok na severu i zapadu zemlje maksimalne temperature sutra neće prelaziti 26°C, na jugoistoku zemlje živa u termometru dostizaće tropskih 36°C. Osveženje na jug stiže uveče. U Beogradu maksimalna temperatura oko 30°C.

Od naših vernih pratilaca saznali smo da su danas sve učestaliji naslovi na portalima i u novinama tipa „U naredna tri dana vreme opasno po život“. Elemenata za izdavanje upozorenja svakako ima, međutim mediji i novinari često umeju nepotrebno da pumpaju vesti i stvaraju paniku. Ne brinite, neće biti mrtvih!

Glavno tek sledi: za vikend jesen usred leta !?

U ovoj objavi nećemo se detaljno baviti očekivanim vremenskim prilikama u petak i za dane vikenda, već smo za to rezervisali novi članak koji će biti objavljen već sutra. Ipak, treba skrenuti pažnju na potencijalne ekstremne vremenske prilike u tim danima.

Kao što se može videti na gore objavljenoj karti sinoptičke situacije, spuštanje hladnog vazduha sa severa i zapada Evrope na zagrejano kopno i Jadransko more rezultovaće sekundardnom ciklogenezom u području Đenovskog zaliva, uz kasnije premeštanje na Jadransko more. Ovaj sekundarni ciklon uslovljavaće promenljivo i nestabilno vreme u petak i za dane vikenda.

Padavine u petak veče (GFS) - 15. jul
Padavine u petak veče (GFS) – 15. jul

Tačan razvoj događaja i količina padavina, zavisiće naravno od pozicioniranja ovog ciklona. Kako trenutno stoje stvari, u petak poslepodne i uveče, kao i u noći ka suboti, očekuju se obilni pljuskovi sa grmljavinom. U većem delu zemlje mogu se očekivati obilnije padavine, i to u proseku 20 do 30mm za 18 sati, a lokalno i do 50mm vodenog taloga. Detaljnije u sutrašnjoj prognozi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…