Padavine iz slojaste oblačnosti polako napuštaju Srbiju, pa je već danas bilo dosta manje padavina u Srbiji nego prethodna dva dana. U danima vikenda biće i sunca, naročito drugog dana vikenda, ali će zato nastupiti konvektivna oblačnost – uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, jer će atmosfera biti nestabilna. Uz porast temperatura, nastupiće i vrlo sparno vreme nakon obilne kiše. Naredne sedmice i do 30 stepeni!

Ciklon koji je Srbiji i regionu doneo velike količine padavina, poplave, i mnogo štete koja će se tek procenjivati slabi i njegov uticaj na vreme u našoj zemlji biće sve manji. Iako su modeli danas centar ciklona konstantno „crtali“ nad Rumunijom i Bugarskom, on se ipak nalazi na severu Vojvodine – jugu Mađarske, i zbog toga ceo dan padavinska oblačnost kruži Sremom, Beogradom, i delovima Šumadije, Mačve i Banata.

Satelitska slika u 2015h - 16.05.2014

Od sutra uticaj ciklona svodi se na minimum, i očekuje se znatno više sunca, naročito drugog dana vikenda, kada je reč o periodu do kraja sedmice. Temperature će biti u porastu, pa nas tako u nedelju očekuju maksimalne temperature oko 20ºC. Biće vrlo sparno u nedelju i početkom naredne sedmice, zbog povećane vlažnosti vazduha nakon obilnih padavina. Biće nestabilno, pa će u subotu i nedelju bili lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Srećom, ne očekuju se značajnije padavine, biće ih tek ponegde – na izolovanom području.

U ponedeljak i utorak očekuje se pretežno sunčano i još toplije vreme. Minimalne temperature već će biti oko i iznad 10ºC, dok će se maksimalne dnevne kretati između 22 i 26ºC. Topao vazduh sa severa Afrike na naše područje i istok Evrope transportovaće ciklon sa centrom u Atlantiku. Sa druge strane stabilno vreme obezbeđivaće nam anticiklon sa centrom na istoku Evrope. Iako se očekuje sparno i „teško“ vreme, jednostavno nije moglo bolje nakon elementarne nepogode koje nas je zadesila.

Sinoptička situacija (GFS) - 20.05.2014

Prema tendencijama, ili kako mi to volimo da kažemo „izgledima vremena“ do sledećeg vikenda očekuje nas uglavnom stabilno vreme, uz temperature primerenije godišnjem dobu, i to čak iznad normale od sredine sedmice. Krajem naredne sedmice očekuju nas temperature oko 30ºC – prvi put ove godine. Da li je ovo uvod u leto, videćemo, ali reklo bi se da jeste…i to u pravo vreme.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…