Narednih dana očekuje nas pretežno sunčano i sve toplije vreme. Maksimalne temperature već u četvrtak će u gotovo svim predelima prelaziti 30°C, a u petak će maksimalne temperature dostizati i 35°C. U subotu se zadržava vrlo toplo vreme, dok se osveženje očekuje u nedelju.

Tmax u regionu u petak (NMMB)
Tmax u regionu u petak (NMMB)

U četvrtak do 32°C, u petak i do 35 stepeni

U četvrtak i petak na području Srbije, ali i većeg dela regiona, preovladavaće pretežno sunčano vreme – gotovo bez oblačka. Sa Mediterana će priticati sve toplija vazdušna masa, pa će tako petak biti topliji od četvrtka, a u noći na petak u pojedinim gradskim sredinama biće zabeležena i tropska noć sa minimalnom temperaturom većom od 20°C.

U četvrtak će se minimalne temperature kretati između 16 i 20°C, a maksimalne dnevne od 29 do 33°C. Duvaće uglavnom slab, u košavskom području povremeno umeren istočni i jugoistočni vetar.

U petak jutarnje temperature će se kretati između 17 i 22°C (u pojedinim predelima tropska noć), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 31 do 35°C. Duvaće uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar, sredinom dana u Podunavlju, Banatu, Beogradu i Bačkoj povremeno jak.

U danima vikenda nešto prijatnije uz ređe nestabilnosti

U danima vikenda treba očekivati pad temperatura i samim tim nešto ugodnije maksimalne vrednosti. Modeli još uvek nisu usaglašeni oko hladnog fronta koji treba očekivati u danima vikenda, a očekivanja su da će nedelja biti hladnija od subote uz maksimalne temperature oko i malo ispod 30°C. U subotu se zadržava vrlo toplo vreme, uz maksimalne temperature na istoku i jugu do 35°C, dok bi do severa i zapada zemlje već stigao svežiji vazduh uz par stepeni niže temperature u odnosu na petak.

Prognoza napisana na osnovu NMMB modela rezolucije 2.8km koji još uvek nije ušao u operativnu upotrebu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…