Još u prognozi koju smo pisali 17. jula nagovestili smo promenu vremena od ponedeljka. Nakon dvodnevne stabilizacije vremena u danima vikenda, već od ponedeljka u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima očekuje se nova destabilizacija atmosfere u celoj zemlji, uz pljuskove sa grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode. U ponedeljak će se zadržati vrlo toplo vreme uz maksimalne temperature do 35ºC, a od utorka do petka nakon prolaska hladnog fronta očekuju se znatno prijatnije temperature, u najtoplijem delu dana do 30 stepeni.

Sinoptička situacija (GFS) - 21.07.2014

Već tokom današnje večeri u Đenovskom zalivu doći će do ciklogeneze, odnosno formiranja polja niskog vazdušnog pritiska usled spuštanja hladnije vazdušne mase sa severa Evrope u Sredozemlje. Đenovska ciklogeneza je najpoznatija od onih koje utiču na vreme u našim krajevima, i cikloni koji utiču na vreme kod nas najčešće se formiraju u oblasti Đenovskog zaliva, na severozapadu Italije.

Sutra nas očekuje najveći deo dana pretežno sunčano vreme, da bi se tokom popodnevnih i večernjih sati količina oblaka postepeno povećavala, najpre na zapadu i jugozapadu zemlje. Tek u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima lokalno se očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom (najpre na zapadu), a modeli glavna dešavanja predviđaju za noć ponedeljak na utorak, kada ponegde može biti i vremenskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i lokalno obilnom kišom. Ovo je ređa situacija u našim krajevima (glavna promena vremena noću), i poznato je da tada ima manje energije za formiranje jačih oblačnih sistema, međutim nebrojano puta se pokazalo da i noćne oluje mogu biti vrlo intenzivne. Najlepše bi bilo da ih ne bude, a ovaj scenario odgovaraće fotografima i svima onima koji će želeti da zabeleže noćni „light show“, odnosno intenzivna električna pražnjenja i lepe formacije munja – zato na vreme spremite vaše foto-mezimce i napunite baterije. Nadamo se da ćete svoje fotografije podeliti i sa nama – barem zbog ove pravovreme najave. Fotografije nam možete slati u inbox naše facebook stranice.

I RHMZ izdao je upozorenje na opasne vremenske pojave za ponedeljak i utorak. U ponedeljak su u srednji stepen upozorenja uvršteni svi predeli osim istočne Srbije i Kosova i Metohije, dok za utorak upozorenje važi na nivou cele republike.

RHMZ - meteo alarm za 21.07.2014

RHMZ - meteo alarm za 22.07.2014

Numerički modeli postepeno smanjuju šanse za razvoj jakih nevremena kako se predstojeća promena vremena približava, no uslovi za razvoj jače konvektivne oblačnosti svakako će postojati – kao i obično nakon vrućina u letnjem periodu godine. Prognostički model GFS za sutra popodne daje dobre uslove za formiranje superćelije u poslepodnevnim satima na zapadu zemlje (naročito na zapadu Vojvodine).

Superćelijski kompozitni parametar (GFS) - 21.07.2014 popodne

Ostaje nam da sačekamo sutrašnji front i nadamo se da će nam on doneti samo lepu kišu uz lep „light show“, bez ikakvih nepogoda. Ipak, treba biti spreman na lokalnu pojavu nepogoda – koje se svakako mogu ublažiti ukoliko nadležni za tu oblast budu spremni, i ako ih nepogode po ko zna koji put ne iznenade. RHMZ je dobar deo posla obavio svojim upozorenjem na opasne vremenske pojave, i biće dovoljno samo da ga drugi slede.

Nestabilno vreme osim sutra veče i u noći ka utorku očekuje nas i u utorak tokom dana i u sredu. U utorak takođe postoje šanse za vremenske nepogode, dok su za sredu one (bar za sada) svedene na minimum. Od četvrtka – petka trebalo bi da usledi kakva – takva stabilizacija vremena, no sve je to na „dugom štapu“.

Vi svakako ovih dana pratite naš meteorološki portal i facebook stranicu i budite uvek u toku sa aktuelnim dešavanjima!

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…