Tokom predstojeće noći odnosno prvog dela dana u četvrtak do naših krajeva stiže oslabljeni hladni front. Ovaj front neće doneti značajniju promenu vremena, ali se mestimično mogu očekivati slabije padavine (u višim predelima sneg, a u nižim kiša), a očekuje se i pad temperatura koji će biti osetniji u višim predelima.

Temp 1500m (GFS) - 10. dec 2015
Temp 1500m (GFS) – 10. dec 2015

Vetar će još danas do kraja dana okrenuti na zapadni i severozapadni, a sutra tokom dana duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar. Pad temperatura biće znatno izraženiji u višim predelima iznad 1000m gde je prethodnih dana neretko bilo toplije nego u nizijama. U nižim predelima gde je svih ovih dana bila prisutna inverzija temperature se preostala dva radna dana tekuće sedmice neće bitnije menjati. U predelima iznad 1000m temperatura će se sutra i u petak spustiti na ispod 0°C.

Visina 0°C (GFS) - 10. dec 2015
Visina 0°C (GFS) – 10. dec 2015

Slabe padavine očekuju se mestimično sutra tokom dana (u nižim predelima uglavnom rosulja-sipeća kiša, a u višim predelima slab sneg). Reč je o sasvim simboličnoj količini padavina, dok će se ponegde zadržati i suvo vreme.

U petak se zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme, tek ponegde sa slabim padavinama u vidu rosulje odnosno slabog snega. U višim predelima može doći do formiranja simboličnog snežnog pokrivača. Minimalne temperature kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 4 do 8°C.

Detaljnu prognozu za naredna 72h, odnosno 240h možete pogledati u okviru naše desetodnevne prognoze.

U danima vikenda očekuje se delimično razvedravanje uz smenu oblačnih i sunčanih perioda i manji porast dnevnih temperatura. Kao i predstojeći priliv hladnijeg vazduha, otopljenje za vikend će se bolje osetiti u višim predelima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…