O promeni vremena koja nas očekuje u danima vikenda prvi put smo pisali u utorak, dok prognozu stalno dopunjujemo i komentarišemo na našim društvenim profilima. Sada kada je promena znatno bliže možemo biti i malo precizniji u prognozi. Ukratko, ciklon koji će uticati na vreme kod nas u narednim danima, kao i hladni front usloviće jače zahlađenje i vratiće nas u realnost – dok će snežne pahulje u Srbiji uglavnom izostati, čak i na planinama. Kod zapadnih suseda (BiH i Hrvatska) je situacija već nešto drugačija i tamo će brdsko-planinski predeli profitirati sa snegom, a pahulja će biti i u nizijama.

Sinoptička situacija (GFS) - 21. nov 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 21. nov 2015

Srbija u toplom sektoru, ništa od snega

Numerički modeli konačno su se usaglasili oko postavke ciklona u danima vikenda, Srbija će se nalaziti u njegovom toplom sektoru. Dok će istovremeno u Hrvatskoj i delovima Bosne i Hercegovine nastupiti znatno osetnije zahlađenje (kako po visini na 850hPa tako i u prizemlju), veći deo Srbije biće u toplom sektoru i pad temperatura će biti znatno manji. Temperature će drugog dana vikenda biti u okvirima normale za ovo doba godine u većem delu zemlje, ali daleko od onih koje su neophodne za sneg. U subotu će pre prolaska fronta u većem delu zemlje duvati umeren, ponegde i jak zapadni i severozapadni vetar, dok u drugom delu dana odnosno noći ka nedelji vetar okreće na severozapadni.

Temperature neće biti dovoljno niske za snežne padavine ni u većini planinskih predela naše zemlje. Sasvim je izvesno da se na planinama centralne, južne i istočne Srbije snežne padavine ne očekuju (Kopaonik, Stara Planina…), dok planine zapadne Srbije (poput Zlatibora) imaju kakve-takve šanse za snežne pahulje tokom dana u nedelju.

Kod zapadnih suseda više padavina i sneg

Kod naših zapadnih suseda očekuje se znatno više padavina u danima vikenda i tamo će ponegde za 48 sati pasti više od 100mm vodenog taloga, dok se u Srbiji očekuje do 30mm vodenog taloga u dva dana. Najviše padavina očekuje se na zapadu i severu zemlje, a najmanje na jugu i istoku. U planinskim predelima središnje Hrvatske, kao i na zapadu Bosne i Hercegovine može se očekivati i preko 25cm snega, a snežna granica spustiće se na oko 500mnv u pomenutim predelima. Glavnina padavina očekuje se u subotu u drugom delu dana.

Akumulirani sneg (MA WRF-ARW) - 22. nov 2015
Akumulirani sneg (MA WRF-ARW) – 22. nov 2015

Početkom i sredinom naredne sedmice Tmax uglavnom ispod 8°C

Početkom i sredinom naredne sedmice temperature će biti znatno niže nego što je to bio slučaj ovih dana. Maksimalne dnevne temperature kretaće se uglavnom između 4 i 8°C, a u pojedinim danima biće uslova i za snežne pahulje u brdsko-planinskim predelima. Pojavu prvih pahulja naredne sedmice ne treba isključiti ni u nizijama, ali o tome ćemo više pisati u narednim danima.

Za detaljniju prikaz prognoze za vašu lokaciju posetite našu desetodnevnu prognozu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…