Globalni numerički modeli složni su u tome da će na vreme kod nas i u narednih 7 do 10 dana uticati polje povišenog vazdušnog pritiska – anticiklon. Za razliku od prethodnih dana kada smo se nalazili na njegovom grebenu, centar anticiklona narednih dana stacioniraće se nad našim područjem. Sa jedne strane to će značiti slabljenje i prestanak košave, a sa druge pojavu jutarnjih mrazeva i veću šansu za jutarnju i prepodnevnu maglu, kao i porast dnevnih temperatura.

Sinoptička situacija (GFS) - 2. nov 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 2. nov 2015

Normalne jutarnje temperature u većini predela za prvu dekadu novembra su one između 2 i 6°C, a maksimalne dnevne u intervalu od 11 do 16°C. Dok će jutarnje temperature u većini dana biti ispod ili na donjoj granici normale, dnevne će biti u normali ili malo iznad.

Polje povišenog vazdušnog pritiska donosiće našim krajevima lepo i relativno toplo vreme tokom dana i u narednih nedelju dana, ako ne i duže. Većinu dana karakterisalo bi pretežno sunčano vreme uz dnevne temperature između 13 i 17°C, dok bi sredinom naredne sedmice živa u termometru ponegde mogla preći i 18°C. Treba međutim istaći da će izostanak košave uz centar anticiklona nad našim krajevima poboljšati uslove za pojavu sumaglice ili magle, ali se duže zadržavanje magle tokom dana uglavnom ne očekuje.

Jutra će biti hladna, naročito u nedelju i početkom naredne sedmice. Jutarnje temperature do srede će se kretati uglavnom između -2°C i 4°C, dok bi od četvrtka jutarnje temperature trebale biti za koji stepen više. Dakle, velika većina predela u narednim danima treba da očekuje pojavu slabog jutarnjeg mraza (na 2m), a ponegde su mogući i umereni prizemni mrazevi (na 5cm).

ENSI GEFS - prva dekada novembra 2015
ENSI GEFS – prva dekada novembra 2015

Na iznad priloženom dijagramu možemo primetiti da su ensembli GEFS-a vrlo složni za očekivani razvoj meteorološke situacije sve do 7. novembra, kada počinju da se razilaze. Najtopliji dani u bližem narednom periodu biće najverovatnije utorak, sreda i četvrtak naredne sedmice, nakon čega će uslediti postepen pad temperatura. U tome se slaže i numerički model ECMWF, a na grafiku ispod pogledajte njihovu komparaciju za Beograd koju smo pripremili za vas:

Poređenje GFS i ECMWF - Beograd prva dekada novembra
Poređenje GFS i ECMWF – Beograd prva dekada novembra

Prognozu za svoju lokaciju baziranu na GFS i ECMWF modelu možete pratiti u okviru naše desetodnevna prognoze. Za sve one koji žele da se informišu o tome kako će vremenske prilike uticati na ljudsko zdravlje, tu je – biometeorološka prognoza.

Savetujemo vam da na najbolji mogući način iskoristite lepo vreme koje nas očekuje u narednim danima, bilo da je to završavanje nekih obaveza ili najobičnija dnevna šetnja – jer veliki je znak pitanja šta nas čeka posle ovog perioda lepšeg vremena.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…