U Srbiji i većem delu regiona do ponedeljka, a ponegde i do utorka zadržava se stabilno i većinom suvo vreme uz temperature u granicama višegodišnjeg proseka. Nova promena vremena očekuje se u ponedeljak u drugom delu dana i u utorak kada se ponovo očekuje mestimično obilnija kiša, jak vetar, a u sredu uslediće i pad temperatura.

Sinoptička situacija (GFS) - 19. mar 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 19. mar 2016

SUBOTA:

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Duvaće uglavnom umeren vetar severnih smerova, krajem dana u slabljenju. Minimalne temperature kretaće se između 0 i 5°C, a maksimalne dnevne od 10 do 14 stepeni.

BEOGRAD: Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Duvaće slab do umeren vetar severnih smerova. Jutarnja temperatura oko 5°C, a maksimalna dnevna do 12 stepeni.

NEDELJA:

U nedelju treba očekivati malo do umereno oblačno vreme uz više sunčanih perioda u odnosu na subotu. Duvaće slab vetar promenljivog smera, uglavnom južni i jugoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 4 stepena, a maksimalne dnevne od 12 do 16°C.

BEOGRAD: Pretežno sunčano uz uobičajenu temperaturu za ovo doba godine. U jutarnjim satima temperatura 4°C, na periferiji grada oko 2°C, a maksimalna dnevna temperatura iznosiće 15 stepeni.

PONEDELJAK:

Već u ponedeljak u većem delu zemlje uslediće pogoršanje vremenskih uslova. Preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme sa ređim sunčanim intervalima. U prvom delu dana će se zadržati suvo vreme, dok se poslepodne na zapadu, jugu i u centralnim predelima zemlje očekuje kiša mestimično. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Jutarnje temperature između 3 i 8°C, a maksimalne od 13 do 17 stepeni.

BEOGRAD: Umereno do potpuno oblačno, u drugom delu dana moguća je kiša. Jutarnja temperatura oko 8°C, maksimalna dnevna do 16 stepeni.

NAREDNI DANI:

Sinoptička situacija (GFS) - 23. mar 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 23. mar 2016

Globalni numerički modeli simuliraju za sredinu naredne sedmice jaku ciklonsku aktivnost u našim krajevima. Nema sumnje da će poprilično jak ciklon posetiti naše krajeve i uticati na vreme kod nas u periodu utorak – četvrtak, ali još uvek je rano za iznošenje preciznijih informacija.

Kako stvari stoje, može to biti jedan od većih meteoroloških događaja u dosadašnjem delu godine. Ukoliko se sadašnje predikcije ostvare, na širem području Balkanskog poluostrva pa tako i naše zemlje može se očekivati jak vetar, kiša uz mestimično obilnije padavine, a od srede i osetno niže temperature uz sneg u brdsko – planinskim predelima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…