Na Balkanskom poluostrvu, pa tako i u Srbiji, ne samo do kraja ove, već i do sredine naredne sedmice očekuje se stabilno i iznadprosečno toplo vreme. Istovremeno, usled prodora hladnijeg vazduha na područje severnog i središnjeg Atlantika očekuje se intenzivna ciklonska aktivnost, koja će zapadnoj i delom centralnoj Evropi donositi česte padavine.

Sinoptička situacija (GFS) - 12. oktobar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 12. oktobar 2014

Dok se na zapadu i severu Evrope očekuje nešto hladnije vreme, kod nas će ovi cikloni gurati topao vazduh sa severa Afrike, pa nas i tokom većeg dela druge dekade oktobra očekuju prave letnje temperature, iznad prosečnih vrednosti. Noći i jutra će ipak biti znatno svežiji i primereniji godišnjem dobu, pa zato pripazite kako se oblačite. Toplo vreme preko dana itekako ume da zavara, a uveliko vlada sezona virusa.

U subotu nas očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Duvaće slab, u Banatu povremeno umeren jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 14ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22ºC na istoku, do 27ºC na zapadu zemlje.

U nedelju bez bitnije promene, zadržava se sunčano i toplo vreme za ovo doba godine. Vetar će biti slab, promenljivog smera, ali uglavnom jugoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 14ºC, a maksimalne dnevne od 22 do 27ºC – kao i u subotu.

Početkom naredne sedmice ne očekuje se bitnija promena vremena, temperature se neće bitnije menjati, ali ipak mogle biti neznatno više u utorak i srednom sedmice u sredu. Tako bi ponegde živa u termometru mogla dostići i 28ºC.

ENSI dijagram - II dekada okobra 2014
ENSI dijagram – II dekada okobra 2014

Destabilizacija vremena i pad temperatura uz njihovo vraćanje u normalu očekuju se u drugoj polovini naredne sedmice, odnosno krajem druge dekade oktobra, ali to još uvek nije sigurno. U svakom slučaju temperature će i dalje biti uglavnom oko i malo iznad 20ºC u najtoplijem delu dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…