Narednih dana naše područje biće pod preovladujućim uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska koje će većem delu zemlje obezbeđivati stabilno i suvo vreme. Ipak pod uticajem visinskog ciklona koji će danima kružiti našim prostorima u planinskim predelima očekuje se lokalna pojava pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom. Temperature će svakim danom biti malo više u odnosu na prethodni i u najtoplijem delu dana živa u termometrima kretaće se oko i malo ispod 30ºC. Za razliku od prethodnih i noći će u narednim danima biti toplije, pa ćemo i u večernjim satima moći laganije da se oblačimo.

Sinoptička situacija (GFS) - 2. jun 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 2. jun 2015
PONEDELJAK:

U ponedeljak će preovladavati pretežno sunčano i prijatno toplo vreme. U planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije u poslepodnevnim satima moguća je pojava lokalnih pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature između 11 i 16ºC, a maksimalne dnevne od 26 do 30ºC.

UTORAK:

U utorak bez bitnije promene, zadržaće se pretežno sunčano i toplo vreme uz ređu pojavu pljuskova u planinskim predelima – uglavnom na jugozapadu zemlje. Vetar uglavnom umeren istočni i jugoistočni. Minimalne temperature kretaće se od 12 do 17ºC, a maksimalne dnevne između 27 i 31ºC.

SREDA:

Pretežno sunčano i toplo vreme, u poslepodnevnim satima uz lokalnu pojavu pljuskova u planinskim predelima. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera, uglavnom istočni i jugoistočni. Jutarnje temperature između 13 i 18ºC, maksimalne dnevne od 28 do 32 stepena.

Maksimalne temperature (GFS) - 3. jun 2015
Maksimalne temperature (GFS) – 3. jun 2015

Prema sadašnjim izgledima toplo vreme uz maksimalne temperature oko 30ºC zadržalo bi se i u drugoj polovini sedmice, ali se u četvrtak i petak očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…