Na našim društvenim profilima gde najčešće i ostvarujemo kontakt sa ljudima koji nas prate vlada veliko interesovanje za odgovor na pitanje kakvo nas vreme očekuje u nastavku avgusta, odnosno kada će doći kraj aktuelnim tropskim temperaturama. Prema raspoloživom numeričkom materijalu u ovom trenutku teško je dati odgovor na to pitanje, ali se sa sigurnošću može reći da se vrućine zadržavaju nad ovim prostorima i tokom čitave naredne sedmice. U prvom delu sedmice zadržaće se i uglavnom stabilno i pretežno sunčano vreme. Tek narednog vikenda numerički modeli simuliraju promenu vremena uz ciklonsku aktivnost i pad temperatura na oko i ispod 30°C. Lokalni pljuskovi očekuju se od četvrtka najpre u planinama, a u danima vikenda i u ostalim predelima.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 13. avg 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 13. avg 2015

PERIOD 10.08 – 15.08:

Sve do narednog vikenda u Srbiji i regionu se zadržava uglavnom stabilno i pretežno sunčano uz veoma visoke temperature vazduha. Tek u četvrtak i petak u planinskim predelima uz lokalni razvoj oblaka moguća je ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, dok će se u nižim predelima do petka, a u većini predela i do vikenda zadržati stabilno vreme. Tokom svih 5 radnih dana predstojeće sedmice ne očekuju se veće temperaturne oscilacije, pa će se tako u većini dana jutarnje temperature kretati između 17 i 22°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 32 do 36°C, dok bi u četvrtak i petak temperatura ponegde mogla dostići i 38°C.  Tokom čitavog perioda duvaće uglavnom slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, koji bi tek u petak mogao biti nešto jači. * Naravno ova prognoza je orijentacionog karaktera i mi ćemo narednih dana objavljivati preciznije trodnevne prognoze.

PERIOD 16.08 – 20.08:

Sinoptička situacija (ECMWF) - 15. avg 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 15. avg 2015

Drugu polovinu druge dekade avgusta najverovatnije će obeležiti promenljivije i nestabilno vreme sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine u većem delu zemlje. Bićemo pod konstantnim uticajem ciklona koji se mogu zapaziti i na gore priloženoj karti. Ciklonska aktivnost destabilizovaće atmosferu u regionu pa nas očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Još uvek je rano za detaljnije predviđanje padavina budući da će biti konvektivnog porekla, ali prema aktuelnim prognozama može se reći da će atmosfera biti vrlo nestabilna, a samim tim i pojava padavina bi bila vrlo česta. Drugog dana vikenda ili početkom one tamo sedmice (16 – 17. avgust) treba očekivati i pad temperatura na oko i ispod 30°C* Naravno ova prognoza je orijentacionog karaktera i mi ćemo narednih dana objavljivati preciznije trodnevne prognoze.

Prognozu za naredne dane, kao i desetodnevni trend numeričkih modela možete pratiti na našoj stranici desetodnevna prognoza izborom svoje lokacije.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…