Ciklonska aktivnost na zapadu Evrope, a kasnije i na severu Afrike usloviće prodor toplije vazdušne mase na veći deo Evropskog kontinenta u narednom periodu. Na udaru toplijeg vazduha koji stiže iz srca Afrike naćiće se najpre zapadna, centralna, južna i jugoistočna Evropa, a u danima vikenda verovatno će biti zahvaćeni i severni i istočni delovi starog kontinenta.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 31. mar 2016
Sinoptička situacija (ECMWF) – 31. mar 2016

U Srbiji i regionu očekuje se sve toplije vreme, temperature će biti više iz dana u dan. Već u sredu živa u termometru će ponegde preći 20°C, a najtopliji dani do kraja ove sedmice biće četvrtak i petak kada će temperature gotovo u celoj zemlji dostizati i 25°C. U petak bi živa u termometru ponegde mogla preći i 25°C. U danima vikenda očekuje se pad temperatura za 3 do 5 stepeni, pa će temperature biti primerenije dobu godine, ali još uvek nešto iznad normale.

Temp 850hPa (ECMWF) - 1. apr 2016
Temp 850hPa (ECMWF) – 1. apr 2016

Do kraja sedmice preovladavaće uglavnom malo do umereno oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima. U danima vikenda treba očekivati lokalne nestabilnosti uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Danas u poslepodnevnim časovima na zapadu i severu zemlje takođe ima uslova za pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Topliji vazduh stiže i do planinskih predela pa se tako u narednim danima očekuje intenzivno otapanje snežnog pokrivača i na višim planinama. Već do sutra bez snega će ostati Zlatibor i Stara Planina, dok će se na Kopaoniku snežni pokrivač zadržati do subote, možda čak i nedelje zahvaljujući nižim noćnim i jutarnjim temperaturama.

Bez jačeg zahlađenja u narednih 10 dana

U narednih 10-ak dana, tačnije do 7-8. aprila ne očekuje se jači pad temperatura. Temperature će tako biti uglavnom iznad prosečnih vrednosti, u većini dana maksimalne temperature će biti iznad 20°C. Sa porastom dnevnih temperatura očekuju nas i toplije noći i jutra, minimalne temperature već od četvrtka se neće spuštati ispod 5°C, a u većini dana će se kretati oko 10°C, u Beogradu u pojedinim danima i do 15 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…