Vreme je da posle prve objave 25. decembra ponovo pišemo o predstojećoj promeni vremena. Stvari su sada sasvim jasne za dane oko nove godine, ali ostaje znak pitanja šta nas tačno očekuje posle 3. januara jer postoji više scenarija koji se „vrte“ po numeričkim modelima. Zato ćemo se u nastavku teksta posvetiti prognozi vremena do tog dana, budući da je situacija do kraja ove nedelje ipak znatno jasnija.

Temp 1500m (ECMWF) - 31. dec 2015
Temp 1500m (ECMWF) – 31. dec 2015

Osetniji priliv hladnijeg vazduha u sredu, ledena jutra

Hladnija vazdušna masa sa istoka i severoistoka kontinenta počeće da pritiče prema našim krajevima već u utorak, ali ćemo mi to značajnije osetiti počev od srede. Već u sredu očekuje se slab do umeren jutarnji mraz, dok će se dnevne temperature kretati od 0°C u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 3°C na krajnjem zapadu.

Sa nastavkom priliva hladnije vazdušne mase poslednji dan ove godine i prvi dan nove godine (četvrtak i petak) biće još hladniji. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između -4 i -8°C, a živa u termometru u petak ujutru mogla bi se ponegde spustiti i ispod -10°C. Dnevne temperature u četvrtak će se kretati većinom od -4 do 0°C, a u petak bi temperature bile u proseku za 2°C niže, pa se tako očekuje ledeni dan u čitavoj zemlji.

U danima vikenda očekuje se postepen priliv toplijeg vazduha. Jutarnje temperature u subotu bi bile još uvek vrlo niske, uglavnom ispod -5°C, a lokalno i ispod -10°C, dok dnevne temperature uglavnom ne bi prelazile 0°C. Drugog dana vikenda mraz će biti slabiji, a dnevne temperature će prema današnjim očekivanjima biti iznad nule.

Nema ciklona = nema ni značajnijih padavina

Određena količina hladnijeg vazduha će stići i do Sredozemlja, međutim to nije ni blizu onoga što se očekuje na istoku Balkana. Modeli ne predviđaju formiranje ciklona, tako da će (značajnije) padavine do kraja ove sedmice izostati. Dakle, biće to suvo zahlađenje, a u petak i za dane vikenda prema današnjim očekivanjima očekuje se i pretežno sunčano vreme. Nešto više oblačnosti uz lokalnu pojavu magle očekuje se u periodu do petka.

Kakve-takve padavine očekuju se jedino u sredu. U noći ka sredi i u sredu u prvom delu dana modeli vide nešto snega na istoku zemlje, ali i mestimično u ostalim predelima južno od Beograda. Reč je međutim o simboličnim padavinama, tako da će se tek ponegde formirati tanji snežni pokrivač tek toliko da „prekrije breg“.

Detaljniju prognozu za vašu lokaciju na osnovu GFS i ECMWF modela možete pogledati na stranici desetodnevne prognoze.

Cikloni stižu sledeće nedelje?

Sinoptička situacija (ECMWF) - 3. jan 2016
Sinoptička situacija (ECMWF) – 3. jan 2016

Modeli još uvek dosta lutaju sa očekivanom sinoptičkom situacijom nakon 3. januara. Prema poslednjim izlazima većina modela simulira aktivaciju Sredozemlja, i napokon konkretnije padavine kako na Balkanskom poluostrvu tako i u Srbiji.

U sredu 30. decembra objavićemo i našu zvaničnu prognozu za novogodišnju noć i prvi dan 2016. godine. Očekujte prognozu za novogodišnju noć i prvi dan nove godine za sve veće gradove Srbije, ali i regiona.

Ovaj period je međutim dosta daleko za konkretnije analize i stvari će se još menjati. Sve će zavisi od dubine i putanje ovog ciklona. Tako se prema jednom izlazu modela u većem delu Srbije očekuje sneg, u drugom kiša uz toplu advekciju, a u trećem ledena kiša (otopljenje po visini, hladniji vazduh u prizemlju). Jasno je koliko bi bilo nepouzdano da sada pišemo bilo šta detaljnije, ali postaje sve jasnije da ćemo nakon nekoliko hladnijih dana početkom nove godine ubrzo imati i ciklonsku aktivnost i padavine. U kom obliku i u kojoj meri – ostaje da se vidi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…