Sa početkom decembra u našim krajevima treba očekivati i ozbiljniju promenu vremenskih uslova. Nakon serije ciklona na vreme u Srbiji i regionu uticaće polje povišenog vazdušnog pritiska koje će obezbediti stabilno vreme i porast dnevnih temperatura. Stabilno i toplije vreme moglo bi se zadržati i tokom čitave prve dekade decembra, ali je još uvek rano za takve tvrdnje.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 2. dec 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 2. dec 2015

Od ponedeljka toplije, ali uz jutarnje mrazeve

Poslednji ciklon u nizu ispratićemo u danima vikenda, a anticiklon će uticati na vreme kod nas već od prvog dana naredne sedmice, odnosno poslednjeg dana novembra. U ponedeljak treba očekivati delimično razvedravanje uz lagani porast dnevnih temperatura. U većini dana naredne sedmice treba očekivati jutarnje sumaglice, a ponegde i magle, dok bi tokom dana preovladavalo pretežno sunčano vreme uz porast temperatura. Jutra će biti prohladna sa minimalnim temperaturama oko i malo ispod nule, dok će se maksimalne dnevne u prva tri dana predstojeće sedmice kretati oko 10°C, a sredinom sedmice živa u termometru bi ponegde mogla dostizati i 15°C.

Otopljenje stiže i na planine

Temperatura 850hPa (ECMWF) - 3. dec 2015
Temperatura 850hPa (ECMWF) – 3. dec 2015

Do priliva toplije vazdušne mase doći će u svim slojevima, pa će znatno topliji vazduh doći i do planina. Budući da će temperature i tamo biti daleko iznad 0°C, očekuje se brzo topljenje snežnog pokrivača na onim planinama gde ga ima. Jutros je najviše snega zvanično bilo na Crnom Vrhu (25cm), a potom slede Zlatibor (10cm) i Kopaonik (6cm).

Moguć hladni front oko 5. decembra

Nakon nekoliko toplijih dana i pretežno sunčanog vremena (ukoliko situaciju ne promeni magla) numerički modeli daju mogućnost hladnog fronta u našim krajevima oko 5. decembra. Prema sadašnjim simulacijama ovaj front doveo bi do zahlađenja na nekoliko dana, ali ga ne bi propratile ozbiljnije padavine.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…