Nakon hladnijeg perioda sa snežnim pokrivačem u svim krajevima, a naročito u predelima južnije od Save i Dunava, sleduje nam period toplijeg vremena sa nešto češćim padavinama. Kiše će biti gotovo svakodnevno u zavisnosti od dela zemlje (što znači da jednog dana u Pomoravlju može biti kiše, a u Vojvodini ne npr.). Temperature će u narednih 5-6 dana biti iznad do znatno iznad prosečnih vrednosti uz maksimalne temperature i preko 10°C, a novi prodor hladnijeg vazduha u naše krajeve treba očekivati 15. ili 16. januara.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 10. jan 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 10. jan 2015

Na karti iznad možemo zapaziti jači ciklon kod Velike Britanije koji će biti „odgovoran“ za otopljenje u našim krajevima narednih dana. On će transportovati topliji vazduh čak sa severa Afrike preko Mediterana do naših krajeva.

Prva kiša već za vikend, u nedelju moguća i grmljavina

Već tokom predstojeće noći i u subotu u prvom delu dana mestimično se očekuje slaba do umerena kiša, uglavnom na području Vojvodine. U kišomerima će se nakupiti 3 do 7mm vodenog taloga, a lokalno i više na krajnjem severu Vojvodine. U drugom delu dana biće suvo u čitavoj zemlji, a ponegde može biti i kraćih sunčanih perioda. Jutarnje temperature kretaće se između -2°C na istoku i jugoistoku do 3°C na zapadu zemlje, a maksimalne dnevne od 8 do čak 14°C koliko će negde biti izmereno zbog fenskog uticaja južnog i jugozapadnog vetra.

U danima vikenda očekuje se brzo otapanje snežnog pokrivača kako u nižim, tako i u višim planinskim predelima. Uz nove padavine ovo će prouzrokovati porast vodostaja na rekama, a naročito manjim vodotocima. Prema zvaničnim merenjima danas najviše snega ima na Crnom Vrhu (35cm).

U nedelju pretežno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom. Više padavina očekuje se sredinom dana i u poslepodnevnim satima, kada se na području Vojvodine, zapadne Srbije, Šumadije i Beograda očekuje i lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom. Padavine konvektivnog porekla nisu karakteristične za ove predele u zimskom delu godine, tako da bi to stvarno bio „doživljaj“, a mi ćemo pratiti situaciju. Maksimalne temperature kretaće se od 8°C na istoku, a uz fenski uticaj južnog i jugozapadnog vetra na zapadu zemlje živa u termometru kretaće se i do 14°C.

U ponedeljak suvo uz malo sunca, nove padavine u utorak i sredu

U ponedeljak će se zadržati suvo, ali umereno do potpuno oblačno vreme. Ponegde se očekuju i intervali sunčanog vremena. Duvaće umeren južni i jugozapadni vetar, čak i jači nego u danima vikenda. Uz feniranje vetra i eventualne sunčane intervale živa u termometru će ponegde preći i 15°C.

Vetar 10m (GFS) - 11. jan 2015
Vetar 10m (GFS) – 11. jan 2015

Već u noći ka utorku treba očekivati novu kišu. U utorak tokom dana pretežno do potpuno oblačno, ponegde sa kišom. Doći će i do manjeg pada temperatura, maksimalne temperature kretaće se oko i malo ispod 10°C.

U sredu prema današnjoj prognozi promenljivo oblačno uz dalji postepen priliv hladnijeg vazduha i nestabilno! Da, numerički modeli zaista ukazuju na nestabilnu atmosferu 13. januara kada se ponovo mogu očekivati lokalni pljuskovi sa grmljavinom (prethodno će lokalne grmljavine biti drugog dana vikenda).

Jače zahlađenje moguće sredinom januara

Preliminarno, sa verovatnoćom ostvarenja od oko 40% (što svakako nije nizak procenat) sredinom januara treba očekivati novo zahlađenje u našim krajevima. Posle zahlađenja koje će spustiti temperaturu za nekoliko stepeni u utorak i sredu, jači prodor hladnijeg vazduha očekuje se u petak ili subotu naredne sedmice.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 16. jan 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 16. jan 2015

Na osnovu sinoptičke situacije kakvu previđa evropski numerički model ECMWF, oko 16. januara će se nad zapadnom Evropom razviti anticiklon koji će nastati spajanjem dela Azorskog anticiklona i anticiklona koji će se formirati u širem prostoru Grenlada. Istovremeno, nad Ukrajnom će se formirati ciklon koji će po istočnoj periferiji ovog anticiklona u severnom vazdušnom strujanju povući veliku količinu vrlo hladnog vazduha sa severa i severoistoka starog kontinenta.

Temperatura 850hPa (ECMWF) - 17. jan 2015
Temperatura 850hPa (ECMWF) – 17. jan 2015

Rezultati ovakve postavke baričkih sistema biće prodor hladnog vazduha u naše krajeve. Još uvek je rano za detaljisanje poput toga koliko nas jako zahlađenje očekuje, kao i da li će biti padavina i snega, ali prema trenutnim predviđanjima može se reći da je vrlo verovatna moguća pojava ledenih dana (sa celodnevnom temperaturom ispod nule) nakon 15. januara.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…