Na osnovu analize aktuelnih izlaza globalnih numeričkih modela može se reći da nas u narednih 7 do 10 dana ne očekuje prava zimska situacija uz jači prodor hladnog vazduha i snežne pahulje kako bi inače dolikovalo februaru. Nastavlja se period uglavnom iznadprosečnih temperatura i povremenih padavina, u nizijama u obliku kiše, a samo u planinskim predelima povremeno sa snegom. Sredinom treće dekade februara moguć je jači prodor hladnog vazduha, ali je to još uvek daleko. Detaljnije u nastavku.

Temp 1500m (GFS) - 18. feb 2016
Temp 1500m (GFS) – 18. feb 2016

Detaljnija prognoza za period do petka objavljena je juče, pa ćemo se sada najpre posvetiti periodu počev od vikenda.

U subotu hladni front sa prolaznom kišom, potom anticiklon nad našim krajevima

U subotu se očekuje hladni front koji će pored kratkotrajnog zahlađenja doneti i prolazne padavine i pojačan zapadni i severozapadni vetar. U subotu će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme i u većini predela povremeno sa slabom do umerenom kišom. Maksimalne temperature u subotu će se kretati oko i ispod 10°C i to će ujedno biti najhladniji dan ove sedmice. U višim planinskim predelima centralne i jugozapadne Srbije u subotu uveče očekuju se susnežica i sneg.

Nakon pogoršanja u subotu očekuje se uspostava polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona) nad našim predelima, ali ni ova situacija čini se neće dugo trajati. U nedelju i početkom naredne sedmice treba očekivati promenljivo oblačno i toplije vreme sa sunčanim intervalima, a padavine bi uglavnom izostale. U nedelju će se maksimalne temperature kretati većinom između 10 i 15°C, a već u ponedeljak i utorak živa u termometru ponovo će prelaziti 15°C u gotovo čitavoj zemlji.

Jače zahlađenje uz padavine moguće oko 25. februara

Za sada se ne može sa sigurnošću reći da nas do kraja februara očekuje jači prodor hladnog vazduha, ali sve je izvesnije da nas nakon zahlađenja u petak i subotu novo zahlađenje očekuje ponovo sredinom treće dekade tekućeg meseca.

Sinoptička situacija (GFS) - 24. feb 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 24. feb 2016

Dok je zahlađenje izvesno, njegovo jačina još uvek nije. Period je dosta daleko za precizniju prognozu, budući da sve zavisi od postavke baričkih sistema nad sredinšnjom Evropom (gde vidimo ciklon) i Atlantikom (anticklon). Može se desiti da to bude samo prolazno zahlađenje koje bi temperature vratilo u normalu na 2-3 dana (ispod 10°C), a postoje dobri izgledi i da ovo zahlađenje ipak bude jače uz dobre uslove za sneg u brdsko-planinskim predelima, te pojavu jutarnjih mrazeva u nizijama. Ni sneg u nizijama nije nerealan scenario, ali su mu šanse za sada ispod 25%.

Rezime

Pravu zimu do 24. februara nećemo imati. Biće to pre miks jeseni i proleća, zavisno od dana i dela zemlje. Nakon toga, postoji tendencija da nas drugi deo treće dekade februara odnosno poslednjih nekoliko dana tekućeg meseca podsete da je aktuelno godišnje doba ipak još uvek zima.

Nema previše mesta za optimizam kada su u pitanju niske temperature i sneg. Vreme zimi polako ističe, hladni (polarni) prodori bivaju sve manje izraženi, noći su sve kraće – dani duži, a snežni pokrivač obično se ne zadržava dugo na tlu. Ipak, svedoci smo da baba marta itekako može da pokaže svoje zube, pa je tako još uvek rano za otpisivanje još jednog (poslednjeg) zimskog prodora koji bi možda obilovao snegom uz nekoliko ledenih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…