Već smo zakoračili u drugu polovinu leta i sigurno mnoge interesuje hoće li biti još vrlo visokih temperatura na ovdašnjim prostorima, dok druge jednako interesuje hoće li konačno biti ozbiljnije kiše budući da je situacija sa deficitom padavina vrlo alarmantna – naročito u Vojvodini. Mi ćemo u ovom članku napraviti jedan kraći osvrt na to kakvo vreme treba očekivati u narednom desetodnevnom periodu.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 5. avgust 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 5. avgust 2015

PERIOD 01.08 – 05.08:

Na osnovu najnovijih izlaza globalnih numeričkih modela može se reći da nas tokom prvih pet dana avgusta očekuje toplo vreme, ali bez ekstremnih vrućina izuzev srede 5. avgusta. U subotu će se maksimalne dnevne temperature kretati oko 30°C, a već u nedelju 2. avgusta biće malo iznad 30 stepeni. Prema dostupnom materijalu u ponedeljak i utorak maksimalne temperature kretaće se većinom između 30 i 35°C, dok će u sredu maksimalne temperature uglavnom prelaziti 35°C i to će biti najtopliji dan.

U većini dana očekuje se stabilno i pretežno sunčano vreme, a lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju se u nedelju i ređe u ponedeljak. Nedelja za sada ima dosta dobre parametre za razvoj jače konvektivne oblačnosti, pa se slobodno može reći da će postojati uslovi i za vremenske nepogode sa gradom, lokalno obilnijom kišom i olujnim vetrom. Sa druge strane tokom većeg dela dana duvaće umeren južni i jugoistočni vetar koji je najčešće „kočnica“ konvektivnih razvoja u našoj zemlji, a naročito u košavskom području, pa se tako do poslednjeg momenta neće znati koliko će intenzivan razvoj oblaka biti. Visinsko strujanje će biti jugozapadno i zapadno. U subotu, utorak i sredu zadržalo bi se pretežno sunčano vreme.

PERIOD 06.08 – 10.08:

 

Temp 1500m (ECMWF) - 8. avgust 2015
Temp 1500m (ECMWF) – 8. avgust 2015

Tokom drugih pet dana prve dekade avgusta prema aktuelnim simulacijama numeričkih modela očekuje nas povratak tropskih vrućina na naše područje. U tome su globalni modeli ECMWF i GFS dosta složni, pa su tako šanse da se nešto bitno promeni smanjene na minimum, ali kako je ovaj period još uvek relativno daleko mesta za promene ipak ima. Maksimalne temperature bi se u većini ovih dana kretale između 34 i 38°C, a lokalno može biti izmereno i 40°C. Noći će biti takođe dosta tople i minimalne temperature biće uglavnom oko i iznad 20°C.

Kada je reč o padavinama, o istim je još uvek rano govoriti, ali se numerički modeli za sada slažu da će u drugoj polovini prve dekade avgusta biti uglavnom stabilno i pretežno sunčano vreme. Izračune dva vodeća globalna modela u formatu meteograma možete pratiti i na našem portalu u okviru desetodnevne prognoze vremena.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…