Ovih dana aktuelno je pitanje kakve vremenske prilike možemo očekivati do kraja januara, kao i da li će biti novih snežnih padavina – prvenstveno u Vojvodini koja ove zime još uvek nije videla pristojan snežni pokrivač. Mi u nastavku teksta donosimo analizu sinoptičke situacije do kraja meseca i odgovore na ova dva pitanja.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 24. jan 2016
Sinoptička situacija (ECMWF) – 24. jan 2016

Do kraja meseca većinom anticiklonarna situacija

Do kraja meseca vremenske prilike u našem regiou uglavnom će određivati polje povišenog vazdušnog pritiska. Ovo znači da u većini dana do kraja meseca treba očekivati stabilno i suvo vreme. Po koji front iz centralne Evrope može doneti prolazne padavine, a poslednjih dana ovog januara moguća je i ciklonska aktivnost. U većini dana perioda vrednosti vazdušnog pritiska biće više od 1025hPa, a u nekim danima i iznad 1030hPa.

Posle još jedne hladne enpizode, od ponedeljka porast temperatura

Naredna tri dana, odnosno do kraja tekuće sedmice u većini predela Srbije treba očekivati maksimalne temperature oko i malo ispod 0°C, dok će ponegde živa u termometru i tokom dana ostati u nešo dubljem minusu. Jutarnje temperature u petak i subotu u većini predela biće ispod -10°C, a lokalno i ispod će se živa spustiti i ispod -15°C, dok se drugog dana vikenda očekuje par stepeni toplije jutro. Srednje dnevne temperature će dakle biti ispod nule i to znatno ispod normale.

Temp 1500m (ECMWF) - 25. jan 2016
Temp 1500m (ECMWF) – 25. jan 2016

Od ponedeljka 25. januara očekuje se priliv toplije vazdušne mase sa zapada u naše krajeve. Nad većim delom starog kontinenta ovladaće polja povišenog vazdušnog pritiska (anticikloni), dok će istovremeno daleko na severozapadu jačati Islandska depresija, odnosno Islandski minimum. Ovakva sinoptička situacija rezultovaće povlačenjem hladne vazdušne mase koja se sada nalazi nad našim prostorima, odnosno nešto istočnije, dalje prema istoku preko Crnog mora i istoka Evrope do Azije. Već u danima vikenda otopliće na zapadu Evrope i u centralnim predelima, a početkom i sredinom naredne sedmice očekuje se i u našim predelima, kao i na istoku i delom severu starog kontinenta.

Od ponedeljka očekuje se sve intenzivnije topljenje snežnog pokrivača. Maksimalne temperature kretaće se u većini dana između 5 i 10°C, a od utorka će popustiti i jaki jutarnji mrazevi, temperature će u najhladnijem delu dana biti oko i malo ispod nule.

Posle otopljenja u ponedeljak, do kraja januara ne treba očekivati novi jači prodor hladnog vazduha.

Slabe snežne padavine ponegde u nedelju

Snežne padavine moguće su ponegde drugog dana predstojećeg vikenda. Još u noći ka nedelji na severu i zapadu očekuje se jače naoblačenje, mestimično sa uglavnom slabim snegom. U nedelju tokom dana sneg je moguć i u ostatku zemlje, međutim radi se o simboličnoj količini padavina. Ponegde će se zabeleti uz formiranje / povećanje snežnog pokrivača do 3cm. Više o prolaznim snežnim padavinama pred otopljenje početkom naredne sedmice pisaćemo najverovatnije u subotu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…