Ovaj februar nas je može se reći već navikao na izostanak snega, temperature iznad proseka, i na taj način je razmazio mnoge. Sneg nas neće „iznenaditi“ ni u narednim danima do kraja februara, a kako se čini ni početkom marta. Zahlađenja će svakako biti, prvo manje zahlađenje očekuje nas već u petak, a drugo i kako stoje stvari jače stiže 2. marta. Dane između obeležiće temperature iznad prosečnih vrednosti. Uslova za sneg neće biti u nižim i brdskim predelima, već samo na planinama.

Ciklon za ciklonom

Sinoptička situacija (GFS) - 29. feb 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 29. feb 2016

Pogled na karte numeričkih modela koje predstavljaju očekivanu sinoptičku situaciju dovodi do lakog zaključka – bićemo pod čestim uticajem ciklona. Naše područje konstantno će biti pod uticajem ciklonske aktivnosti u narednih 7 do 10 dana, polja niskog vazdušnog pritiska smenjivaće se kao na traci. Ovakva sinoptička situacija rezultovaće promenljivim vremenom, čestom smenom kiše i sunca, a često će biti i pojačanog vetra. Kod hroničnih bolesnika i drugih osetljivih osoba ovo može prouzrokovati izraženije tegobe.

 Temperature većinom iznad normale, ređe u normali

Temp 1500m (GFS) - 29. feb 2016
Temp 1500m (GFS) – 29. feb 2016

Period promenljivog i nestabilnog vremena u narednih 7 do 10 dana, odnosno do 5. marta obeležiće i temperature većinom iznad normale. Može se reći da će temperature biti koliko – toliko u okviru normalnih vrednosti u četvrtak i petak, i tek ponegde subotu. Potom će od nedelje 28. februara do srede 2. marta temperature biti iznad normalnih vrednosti u čitavoj zemlji, dok se nakon toga uz novi pad temperatura očekuje da temperature ponovo budu u granicama višegodišnjeg proseka.

U petak i subotu maksimalne temperature kretaće se oko ili malo ispod 10°C, dok će se jutarnje kretati uglavnom od 2 do 6°C. Drugog dana vikenda jutarnje temperature biće za oko 2 stepena više, dok će u najtoplijem delu dana živa u termometrima preći 15°C u gotovo celoj zemlji.

U ponedeljak i utorak (29. februara i 1. marta) očekuju se još više temperature. Minimalne temperature kretaće se uglavnom od 4 do 10°C, a maksimalne dnevne biće između 15 i 20°C. Negde će biti topliji ponedeljak, a negde utorak.

Srednjoročna prognoza je orijentacionog karaktera i predstavlja očekivani razvoj (trend) vremena u narednom periodu. Prognozu ne treba shvatati bukvalno, za to služe kratkoročne prognoze za naredna 3 dana. Kod srednjoročne prognoze moguće su manje promene odnosno odstupanja.

Nećemo se nagledati sunca, ali ne treba očekivati ni obilnije padavine

Uz gotovo neprestanu ciklonsku aktivnost ne možemo očekivati ni pretežno sunčano vreme. Period pred nama obeležiće oblaci, ali će u pojedinim danima biti i sunčanih intervala. U nekim predelima sunčani intervali očekuju se i u većini dana, no o tome u našoj kratkotročnoj prognozi.

Kiša se u većini predela očekuje u petak, a tek ponegde i u subotu. Nedelju bi obeležilo suvo vreme, a nove padavine očekuju se već u ponedeljak, uglavnom u drugom delu dana. Za dalje je nezahvalno prognozirati padavine, ali će ih povremeno svakako biti. VIše sunca treba očekivati drugog dana vikenda.

 Sve izvesnija olujna košava u nedelju i ponedeljak

Tačan smer vetra, ali i njegova jačina zavisiće od postavke i jačine ciklona koji će tada uticati na vreme kod nas. Kako se ovaj period bliži, sve je izvesnije da će poslednji dan ove i prvi dan naredne sedmice obeležiti pojačan jugoistočni vetar.

Dok je košava postala gotovo izvesna, za konkretniju prognozu njene jačine treba sačekati još koji dan i zato svakako budite uz nas na portalu ili društvenim mrežama. Košava će početi da duva još u subotu krajem dana, ali će kulminirati tokom ponedeljka kada bi udari vetra mogli dostizati olujnih 75km/h, a ponegde i orkanskih 100km/h.

Detaljniju prognozu za svoju lokaciju ili vama najbližu pogledajte u okviru naše desetodnevne progoze izborom GFS ili ECMWF modela kao izvor. Ukoliko ste hronični bolesnik, meteoropata ili vas iz nekog drugog razloga interesuje kako će vreme uticati na vaše zdravlje posetite biometeorološku prognozu za Srbiju.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…