Ovih dana dosta aktuelna tema jeste kakvo nas vreme očekuje tokom februara i hoće li se ona prava zima sa temperaturama oko nule u najtoplijem delu dana i snežnim pokrivačem vratiti u naše krajeve. Toga su (opravdano) najviše željni ljubitelji snega u Vojvodini, gde ozbiljnijeg pokrivača ove zime praktično nije ni bilo. Tim povodom napisali smo ovu srednjoročnu prognozu za period do sredine februara. Ukratko, prognostički materijal ne uliva mnogo nade za ljubitelje snega i hladnoće, ali će hladni frontovi svakako biti naši povremeni posetioci, što će se pozitivno odraziti na vremenske uslove u višim planinskim predelima gde će se snežni pokrivač održati.

Zahlađenje će biti kratkog daha

Zahlađenje koje stiže u naše krajeve u sredu, za 12 do 24 sata (zavisno od dela zemlje) doneće osetniji pad temperature u našim krajevima, ali neće potrajati. U većem delu zemlje već sutra (uskoro danas) maksimalne temperature biće niže od onih u ponedeljak i utorak, dok će u četvrtak i petak biti znatno hladnije u čitavoj zemlji.

Detaljnije o predstojećoj promeni vremena pisali smo u u našoj prethodnoj prognozi, objavljenoj u ponedeljak.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 4. feb 2016
Sinoptička situacija (ECMWF) – 4. feb 2016

Maksimalne temperature u većem delu zemlje neće prelaziti 8°C, dok će se u većini planinskih predela živa u termometru u najtoplijem delu dana kretati oko 0°C, ili će se zadržati u minusu. U petak se očekuje slab do umeren jutarnji mraz.

Otopljenje sledi već u danima vikenda. Preko Mediterana do naših krajeva stiže toplija vazdušna masa, tako da će već drugog dana vikenda maksimalne temperature ponovo prelaziti 10°C. Slabi, tek ponegde umereni jutarnji mrazevi koji se očekuju i u danima vikenda podsetiće nas da je zima ipak još uvek aktuelno godišnje doba.

Do kraja dekade bez većih temperaturnih oscilacija i uglavnom suvo

Od petka do srede (10. februara) očekuje nas stabilno i većinom suvo vreme, bez značajnijih padavna. Smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, uz po sadašnjim procenama tek ređu pojavu magle (koja je inače vrlo nezahvalna za prognozu).

Sinoptička situacija (ECMWF) - 8. feb 2016
Sinoptička situacija (ECMWF) – 8. feb 2016

Početkom i sredinom naredne sedmice maksimalne temperature kretaće se između 10 i 15°C, a živa u termometru bi ponegde mogla preći i 15°C o čemu ćemo svakako detaljnije pisati u danima vikenda. Jutarnji mrazevi uglavnom će izostati, za razliku od vikenda.

Baš oko 10. februara numerički modeli trenutno simuliraju novi upad hladnijeg vazduha na naše područje, međutim trenutna postavka baričkih sistema ne ukazuje da bi to bilo jače zahlađenje koje bi pritom i potrajalo, već bi upad hladnijeg vazduha bio sličan onom koji nas očekuje u sredu u drugom delu dana. Ovo bi ponovo spustilo temperature ispod 0°C na planinama, dok bi u nižim predelima maksimalne temperature ostale u plusu i padala bi hladna februarska kiša.

ENSI ECMWF-a - I i II dekada februara 2016 (Izvor: meteoguru.com)
ENSI ECMWF-a – I i II dekada februara 2016 (Izvor: meteoguru.com)

Ensembli Evropskog modela za srednjoročnu prognozu kao što smo već ranije pominjali ne deluju obećavajuće ni za prvi deo druge dekade februara. To praktično znači da nas do sredine meseca ne očekuje prodor polarnog vazduha, a vrlo je moguće da će zahlađenje koje nas očekuje u sredu biti i najjače u prvoj polovini februara, odnosno da će četvrtak i petak 4. i 5. februar biti najhladniji dani do sredine meseca.

Mi ćemo pratiti situaciju i izvestiti vas na vreme o svakoj promeni prognoze za period do sredine meseca.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…